ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Избори 202008/11/2018

ПОНИШТИТИ ОДЛУКУ ЦИК-а О ПОТВРЂИВАЊУ ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТАТА

 

БАЊАЛУКА, 8. НОВЕМБРА /СРНА/ - Српска демократска странка /СДС/ тражи од Апелационог одјељења Суда БиХ да поништи одлуку Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ којом се потврђују резултати општих избора у БиХ, због начињених повреда правила поступка.

 

"ЦИК БиХ донио је одлуку којом се потврђују резултати избора, а да нису постале правоснажне све одлуке, како оне које су се односиле на захтјеве за поновно бројање, тако и оне које су се односиле на изјављене приговоре и жалбе", наводи се у саопштењу СДС-а.

СДС подсјећа да је ЦИК-а 5. новембра донио неколико одлука по захтјевима за поновно бројање, као по приговорима и жалбама политичких субјеката.

Имајући у виду да су те одлуке донесене 5. новембра у 16.30 часова, јасно је да оне нису могле постати правоснажне 6. новембра када су потврђени резултати, с обзиром на то да је рок за жалбу 48 часова од дана достављања одлуке ЦИК-а, појашњавају из СДС-а.

СДС оспорава одлуку ЦИК-а која се односе на одредбу да ће један преостали мандат у Народној скупштини Републике Српске бити додијељен након правоснажности одлуке, чиме је прекршена одредба Изборног закона која каже да није дозвољавено доношење било каквих одлука након истека рока од 30 дана од дана одржавања избора.

"У спорној одлуци ЦИК-а није садржана поука о правном лијеку", наводи се у саопштењу.

СДС сматра да је ЦИК БиХ спорном одлуком прекршио Изборни закон БиХ у више наврата, како би што прије окончао "овај нерегуларни изборни процес".

"Осим одбијања захтјева за поновно бројање, ЦИК БиХ, кршећи рокове и политички пристрасно тумачећи одлуке Суда БиХ, покушава да ускрати мандат СДС-у за Народну скупштину Републике Српске, а све због пропуста Централне изборне комисије који нису у складу са Изборним законом БиХ", наводи се у саопштењу СДС-а.