ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет18/11/2018

МАКРОН: ПАРИЗ И БЕРЛИН ДА УЛОЖЕ ВЕЋЕ НАПОРЕ ЗА ЈЕДИНСТВЕНИЈУ ЕВРОПУ

 

БЕРЛИН, 18. НОВЕМБРА /СРНА-Ројтерс/ - Француски предсједник Емануел Макрон оцијенио је данас да Њемачка и Француска треба да уложе веће напоре да вкао савезници предводе јединственију Европу.

 

Макрон је у свом говору пред посланицима Доњег дома њемачког парламента нагласио да је највећа одговорност на Француској и Њемачкој да окупе снаге које су оријентисане за ЕУ.

Француски предсједник је истакао да ове двије земље морају дијелити процес доношења одлука и вођења политике о спољним питањима, миграцији и развоју, повећању буџета и изградњи заједничке стратегије одбране.

Он је позвао да се предузму конкретни кораци поводом јачања популарности анти-имигрантских и националистичких покрета у неколико земаља чланица.

Макрон, који се касније састао са њемачким канцеларом Ангелом Меркел, у свом говору је напоменуо да се свијет налази на "раскрсници", при чему су националистички покрети који "немају памћење" супротстављени модерним и прогресивним снагама.

"Европа и унутар ње савез између Француске и Њемачке, имају обавезу да не дозволе да свијет склизне у хаос", закључио је Макрон.