ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости25/01/2019

ПРОНАЂЕНА НЕКРОПОЛА СТАРА ОКО 2.000 ГОДИНА

 

ЛИСАБОН, 25. ЈАНУАРА /СРНА-Ројтерс/ - Португалски археолози пронашли су у центру Лисабона велику римску гробницу са скелетним остацима старим око 2.000 година и различитим умјетничким предметима.

 

Ова некропола пронађена је у кругу познатог ресторана "Солар дос пресунтос", након што су власници одлучили да прошире објекат. Ресторан је почео са радом 1974. године у историјском центру Лисабона.

У Лисабону, али и у другим дијеловима Португалије, грађевинска дозвола се издаје тек након археолошког испитивања земљишта.

"Оно што смо пронашли веома нас је изненадило", рекао је археолог Нуно Нето, додајући да је гробница била дубини од око шест метара. Он је додао да су остаци одлично сачувани и да су пронађени предмети изузетне вриједности.

У некрополи су пронађени скелетни остаци 25 особа, 35 кремираних остатака, те грнчарија и новчићи кориштени у ритуалима током сахрана.

Власници ресторана, којима је ово откриће у ствари успорило рад, надају се да ће неке од предмета археолози оставити како би их могли изложити за посјетиоце у будућности.

Римска армија окупирала је град Олисипо /Olissipo/, како се некада звао Лисабон, око 200. године прије нове ере и он је остао под контролом Рима неколико вијекова.