ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости28/01/2019

ПУТИНА НИЈЕ МОГУЋЕ ПРИСЛУШКИВАТИ

 

МОСКВА, 28. ЈАНУАРА /СРНА/ - Руски предсједник Владимир Путин за 19 година државничког мандата никада није прислушкиван, за шта постоје једноставни разлози - не користи паметни телефон, нема га на интернету, док су његови радни разговори посебно шифровани.

 

Путину, за разлику од других свјетски познатих личности и институција, нико никада ије хаковао личне податке нити су "телефонски хулигани" разговарали са њим лажно се представљајући, што су искусили други државници.

Руски лидер не користи паметни телефон и апликације за слање порука, а ријетко иде на интернет.

Да би стране обавјештајне службе или "телефонске шаљивџије" стигли до Путина, морали би му прићи врло близу.

"Чим узмете у руке паметни телефон, ви дајете потврду да сте спремни да све своје податке изнесете на увид јавности", рекао је портпарол предсједника Руске Федерације Дмитриј Песков.

О важним темама Путин разговара само преко заштићене телефонске линије, а заштиту је немогуће "провалити" јер се глас кодира у дигитални сигнал помоћу сложеног криптографског алгоритма.

Потребно је годину и по дана да се тај алгоритам дешифрује, а и бесмислено је то чинити јер се током разговора алгоритам више пута у различитим интервалима мијења по принципу случајног избора.

Tај систем осмислили су руски стручњаци за безбједност.

Током 2015. године за развој заштићене линије квантне везе и за друге пројекте са квантним технологијама из руског буџета издвојено је 230 милиона рубаља /око 3.060.778 евра/.

Та технологија је већ спремна. У таквом систему подаци се преносе помоћу фотона и, да би се препознали, потребно је промијенити њихово стање, а то није могуће учинити непримјетно, преноси "Руска ријеч".