ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости27/02/2019

РЕСТОРАНИ ПРАВЕ ЈЕЛА СА ПРЕВИШЕ КАЛОРИЈА

 

САО ПАОЛО, 27. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Ресторани широм свијета праве јела која имају превише калорија, па тако 94 одсто посматраних ресторана прави оброке који премашују препоручених 600 калорија.

 

Такође, три четвртине, односно 72 одсто, популарних наруџби у ресторанима брзе хране или на уличним штандовима премашује препоручени ниво калорија.

Група научника мјерила је тежину и калорије јела прављених у ресторанима у Бразилу, Кини, Финској, Гани и Индији.

Огромна већина, како се показало, претјерује и у количини послужене хране и у калоријама.

Научници упозоравају да "једемо погрешну храну и конзумирамо превише оброка", што узрокује гојазност.

Свјетска здравствена организација гојазност сматра глобалном епидемијом и главним ризиком за развој срчаних и можданих болести, те дијабетеса.

Процiјењено је да 1,9 милијарди одраслих у свијету пати од прекомјерне тежине, а 600 милиона је гојазно, преносе научни портали.