ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости05/03/2019

ПРЕДСТАВЉЕН ЕЛЕКТРИЧНИ АУТОБУС БЕЗ ВОЗАЧА

 

СИНГАПУР, 5. МАРТА /СРНА/ - Произвиђач аутомобила "Волво" и универзитет у Сингапуру представили су електрични аутобус без возача, који ће ускоро бити тестиран у овој држави.

 

Представљање новог аутобуса посљедњи је корак ка увођењу аутономних возила у јавни превоз.

Сингапур је постао мјесто за тестирање технологије аутономног управљања, а у овој земљи су 2016. године са радом почела аутономна такси возила.

Шведска компанија "Волво аутобуси" и локални партнер Технолошки универзитет у Нанјангу представили су "потпуно аутономни електрични аутобус", уз напомену да ће возило ускоро почети са пробним вожњама у универзитетском кампусу.

"Волво" и универзитет у заједничком саопштењу наводе да ће се подаци са пробних вожњи искористити за унапређење технологије прије него што се возила ставе на пробу у јавном саобраћају, јавио је АФП.

Предсједник компаније "Волво аутобуси" Хакан Агневал изјавио је да ново возило представља "важан корак ка нашој визији чистијег, безбједнијег и паметнијег града".

Возило је дуго 12 метара, а капацитет му је 80 путника.

У саопштењу се додаје да овај аутобус користи 80 одсто мање енергије од аутобуса сличне величине са дизел мотором и да је опремљен сензорима и навигационом контролом којом управља систем вјештачке интелигенције.