ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости26/03/2019

ДУГОТРАЈНО СЈЕДЕЊЕ ЈЕ "НОВО ПУШЕЊЕ"

 

БЕЛФАСТ, 26. МАРТА /СРНА/ - Дуготрајно сједење може озбиљно да угрози здравље, а према посљедњим подацима у Британији овакав начин понашања однесе годишње 70.000 живота, више него рак плућа.

 

Многи људи проведу више од девет сати дневно сједећи и то не само на послу, пише "Дејли мејл".

Превише сједења може да повећа ризик од различитих болести и да изазове смрт, а утиче и на хормоне, метаболизам и може да узрокује упале.

Према најновијим истраживањима, више од трећине људи више времена проведе сједећи током викенда, него за радним столом током седмице, а слободно вријеме често се проводи гледањем у екран, било испред телевизора или сурофовањем на интернету.

Ова навика не оставља само трага на леђима, већ повећава ризик од веома озбиљних болести.

У Британији, овакав начин живота изазвао је смрт 70.000 људи 2016. године и први пут почиње да кошта Националну службу здравља /НХС/ - 700 милиона фунти годишње.

Сједење, према многим аспектима, има независан утицај, па тако утиче на понашање хормона, рад метаболизма и функције мозга, па, чак, покреће и упалне процесе у тијелу.

Истраживачи са Краљичиног Универзитета у Белфасту и Универзитета Улстер закључили су да је потребно предузети мјере редуцирања сједења у циљу побољшања здравља људи и смањења финансијског оптерећења за службу здравства.

Болести које се везују за дуге периоде сједења, ако се изузме гојазност, су кардиоваскуларна обољења, дијабетес тип 2, одређени облици рака, као што је рак плућа и пријевремена смрт од различитих узрока.

Такође, сједење утиче на мозак, расположење особе, спознајне способности, памћење и повећава ризик од деменције.

Чак и они који редовно вјежбају нису поштеђени ако остатак дана проведу сједећи.

Сједење има тако поражавајуће ефекте на здравље да љекари овај начин понашања називају "ново пушење".