ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости28/03/2019

ВИЈЕСТ О ПРОНАЂЕНИМ ТЕСЛИНИМ ПИСМИМА ОДЈЕКНУЛА У СВИЈЕТУ

 

БЕОГРАД, 28. МАРТА /СРНА/ - Вијест да су откривена до сада непозната писма великог српског и свјетског научника Николе Тесле у којима је писао о свом сународнику, такође научнику свјетског гласа Михајлу Пупину, објавило је више од 300 медија на свим континентима.

 

Чланке о Теслиним писмима која се однедавно налазе у Удружењу "Адлигат" у Београду, одмах по објављивању на "Асошијетед пресу", преузели су "Њујорк тајмс", "Вашингтон пост", "Хералд", "АБЦ", "Дејли мејл", преноси РТС.

Виктор Лазић, предсједник Удружења које се бави унапређењем српске културе, умјетности и међународне сарадње "Адлигат", изјавио је да је поносан што представљају Србију на најбољи могући начин.

"Уместо ратова, сукоба, мржње, представљамо нашу културу, науку, нова открића, међународну сарадњу и толеранцију. Поносни смо на то да смо успели да створимо важну оазу културе која привлачи људе из света", рекао је Лазић.

У Удружењу "Адлигат" раније су потврдили да су пронађена два писма која је Тесла упутио генералном конзулу Краљевине Југославије у Њујорку Радоју Јанковићу, а за која се мислило да су изгубљена.

У писмима Тесла пише о Михаилу Пупину, његовој болести и жељи да га посјети у болници.

Према Лазићевим ријечима, ови артефакти су од изузетног значаја за српску културу, писани су јасним ћириличним писмом, а из њих се види веома близак и брижан међусобни однос Тесле и Пупина.

"Писма на више начина мењају познату историју односа ова два научника и потврђују њихову блискост, док у потпуности демантују причу о мирењу на самртничкој Пупиновој постељи, пошто је очигледно да у тренутку писања писама, три месеца пре Пупинове смрти, сукоба између двојице великана није ни било, већ једино жеље да се што пре сретну", изјавио је Лазић тада.

О Удружењу "Адлигат" својевремено су опширно извјештавали њемачки и аустријски медији због преузимања легата Петера Урбана - најзначајнијег њемачког преводиоца за словенске језике и једне од најбољих збирки књига о Антону Павловичу Чехову на свијету која је са његовим легатом из Њемачке пренесена у Србију.

О активностима овог удружења раније су извјештавали медији широм свијета, а посебно у Великој Британији, Русији, Индонезији, Алжиру и Ирану.