ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости29/04/2019

ПРОНАЂЕН БИЈЕЛИ КИТ СА ШПИЈУНСКОМ ОПРЕМОМ?

 

ОСЛО, 29. АПРИЛА /СРНА/ - Код обале Норвешке пронађен је бијели кит који је на себи имао држач за камеру и стручњаци сматрају да је прошао обуку руске морнарице ради шпијунаже.

 

Британски Би-Би-Си наводи да је кит пришао норвешким бродовима код острва Ингоја на Арктику које је удаљено око 415 километара од Мурманска гдје је сједиште руске Сјеверне флоте.

Норвешки биолог професор Аудун Рикардсен каже да је на киту била причвршћена камера "ГоПро" фирме чија је сједиште у Санкт Петербургу.

Рикардсен је истакао да су му руске колеге рекле да то није опрема коју би користили руски научници.

Према његовим ријечима, држач за камеру је био чврсто повезан око главе и предњег дијела горњих пераја кита. Опрема је за "ГоПро" камеру која није била на киту.

"Руске колеге су рекле да они не врше сличне експерименте али да им је познато да је морнарица хватала бијеле китове и да их је обучавала. Вјероватно је и овај кит био дио те обуке", нагласио је Рикардсен.

Норвешки рибари успјели су да са кита скину опрему.

Русија у близини има поморску базу.

Пуковник руске војске у пензији Виктор Баранец одбацио је забринутости Норвешке због пронађеног кита. Међутим, он није негирао да постоји могућност да је побјегао од руске морнарице.

Он је за руску медијску кућу "Говорит Москва" упитао да ли би морнарица, уколико би користила кита за шпијунажу, на њега поставили и број мобилног телефона уз поруку да се позове тај број ако се пронађе животиња.

Баранец је додао да Русија има Центар за обуку делфина "ради обављања разних задатака од анализе морског дна до заштите одређене територије, напада на стране рониоце, постављање мина на стране бродове".