ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости05/05/2019

ПРОНАЂЕН ГРОБ ЧОВЈЕКА СЛОНА

 

ЛОНДОН, 5. МАЈА /СРНА/ - У Британији је, након скоро 130 година трагања, пронађен необиљежен гроб Џозефа Мерика, познатијег као човјек слон.

 

Мерик је имао коштану и деформацију ткива због чега је приказиван као циркуска атракција, а касније проучаван као медицински феномен.

Први знаци његовог деформитета, за које су научници касније рекли да се ради о Протеусовом синдрому, ријетком генетском поремећају, појавили су се када је имао пет година.

Након мучног и тешког дјетињства и адолесценције и времена проведеног у циркусу, Мерик је завршио у болници у Вајтчепелу у источном дијелу Лондона, гдје је изненадио особље својом интелигенцијом и њежном природом.

Он је умро 11. априла 1890. године у 27. години, вјероватно због гушења усљед тежине своје властите главе када је легао да спава.

Након смрти, његово тијело је сецирано, а скелет је сачуван као анатомски експонат у Краљевској болници у Лондону ради изучавања, јавља Би-Би-Си.

Писац Џо Вигор-Манговин тврди да је открила мјесто гдје је сахрањено меко ткиво Мерика на лондонском грољу након његове смрти 1890. године.

О Мериковом животу написано је више књига, извођене су позоришне представе, а снимљено је и неколико филмова.