ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости14/05/2019

ЉУДИ СВЕ ВИШЕ ПОСТАЈУ - ВИШАК

 

ПАРИЗ, 14. МАЈА /СРНА/ - У наредних двадесет година аутомати и роботи замијениће људе на многим пословима у развијеним земљама, а нарочито у Њемачкој и САД.

 

Како се процјењује, у Њемачкој би могло бити угашено 18 одсто садашњих радних мјеста, док се на 35 одсто послова очекују радикалне промјене у раду.

Си-Ен-Би-Си наводи да ће од 2026. године 17 одсто занимања у САД изгубити људску радну снагу.

Организације за економску сарадњу и развој такође прогнозира да би усљед аутоматизације потреба за људском радном снагом могла нестати у 14 одсто занимања на глобалном нивоу.

Посебно су угрожена мјеста радника на жељезници, јер се прогнозира да ће сљедећих година скретничари, кочничари, маневристи, као и они који прегледају и провјеравају техничку исправност вагона постати вишак.

Ти послови су већ сада аутоматизовани.

Све маље људске радне снаге биће на пословима медицинских техничара за респираторне терапије - до 2026. године чак 56 одсто њих могло би да остане без посла.

Нестаће људска радна снага на паркинзима, аутомати ће преузети дактилографију, јер су компјутери сада први избор.

Све мање заната ће опстати, а први на удару су - часовничари. Класичне сатове ионако замјењују мобилни телефони, а скупи сатови се све мање кваре.

Инсталатери и сервисери електроничке опреме у возилима постају вишак, као и телефонски оператери.

Све мање људске радне снаге треба међу рударима који управљају рударским мини возилима, као и међу операторима за уносе података.

Угрожени су и столари, металостругари, пластичари, стаклоресци...

У наредних 20 година аутомати ће у великом броју занимања постати незамјењиви.