ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана12/06/2019

РАЗМОТРЕН ПЛАН ПАРЦЕЛИЗАЦИЈЕ ЗА АУTО-ПУT И ГАСОВОД У СКЛАДУ СА ИЗМЈЕНАМА

 

БАЊАЛУКА, 12. ЈУНА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је по скраћеном поступку Приједлог одлуке о изради Плана парцелације за ауто-пут и гасовод, дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача.

 

Овим се ствара основ за реализацију стратешког циља Републике Српске у области друмског саобраћаја, а то је изградња ауто-пута у "Посавском развојном појасу" /граница Србије-Бијељина-Брчко-Модрича-Добој-Прњавор-Лакташи-Бањалука-Приједор-Нови Град-граница Хрватске/.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је у завршној ријечи о овом документу да ће ова траса много значити за Вукосавље, Бијељину, Брчко и друге општине.

"Путеви су потребни свима и много значе за привлачење домаћих и страних инвестиција", рекла је Голићева и подсјетила да је Српска до сада изградила око 106 километара ауто-путева.

Она је поновила да је овај план у складу са Измјенама и допунама Просторног плана Српске до 2025. године, те да ова два стратешка пројекта представљају линијску инфраструктуру од великог значаја за Српску.

"Такође, како је у Србији актуелна изградња ауто-пута ка Сремској Рачи и изградња моста преко ријеке Саве, изградња предметних дионица ауто-пута на територији Српске има додатни значај", подсјетила је Голићева.

Измјенама и допунама Просторног плана Српске до 2025. године дефинисана је планска концепција заснована на сукцесивној изградњи ауто-пута у "Посавском развојном појасу" који би код Добоја имао везу са европским Коридором "Пет це" /према Сарајеву до Плоча/, а изграђеним ауто-путом поред Градишке на европски Коридор 10.

Посланици и власти и опозиције су током раније скупштинске расправе о овом приједлогу одлуке навели да га подржавају и сматрају да је добро што ће бити грађена ова траса ауто-пута јер је саобраћајна инфраструктура један од услова за економски напредак.

Они сматрају да се пажња у санацији мора посветити и нижерангираним путним правцима у Српској, посебно у Херцеговини, за шта је Влада издвојила средства.

Наводе и да је дефинисана траса добра и значајна с обзиром на то да повезује и Бијељину са сусједним, али и општинама у Србији. /наставиће се/бој/бон/љљ