ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана13/06/2019

РАЗМОТРЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О СОЦИЈАЛНОМ СТАНОВАЊУ

 

БАЊАЛУКА, 13. ЈУНА /СРНА/ - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Приједлог закона о социјалном становању, којим се системски уређује ова област, носиоци реализације и корисници права.

 

Овим приједлогом се уређује поступак и начин додјеле, управљање, одржавање, својина и располагање стамбеним јединицама, као и закупнина и обавезе плаћања, те извори финансирања изградње и обезбјеђивања стамбених јединица за социјално становање, надзор и друга питања од значаја за ову врсту становања у Српској.

Представник Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љиљана Орешковић је у завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона захвалила посланицима на коструктивним дискусијама.

"Закон нам треба јер ће овај модел наредних година бити један од водећих за обезбјеђивање приступа за становање различитих категорија", поручила је Орешковићева.

Она је поновила да је приједлогом овог акта дефинисано да се стамбено збрињавање у смислу социјалног становања обезбјеђује додјелом стамбене јединице у непрофитни закуп на одређено вријеме, уз сигурност кориштења док трају потребе за тим и уз испуњеност општих и посебних услова.

Посланици СНСД-а су током раније посланичке расправе о овом приједлогу закона навели да је похвално што се системски и први пут у Српској рјешава област социјалног становања у Српској, те су подсјетили да је овдје ријеч о једном од основних људских права.

Бегија Смајић из Посланичке групе Заједно за БиХ рекла је да је закон добар и изразила наду да ће општинске и градске власти донијети добре правилнике о управљању и одржавању стамбених јединица социјалног становања.

Клуб посланика ПДП-а поднио је амандмане у којима се, између осталог, настоји дефинисати које категорије корисника би требало да имају предност када је ријеч о социјалном становању и добијању стамбених јединица на кориштење.

Посланички клуб СДС-а поднио је више амандмана на ово законско рјешење у чијем образложењу се наводи да је на локалне заједнице потребно пренијети стамбене јединице које користи популација избјеглих, расељених лица и повратника, а чије кориштење није дефинисано. /наставиће се/бој/бон/дад