ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/06/2019

"ДАНИ ВОЈИСЛАВА ЛУБАРДЕ" 17. И 18. ЈУНА

 

РОГАТИЦА, 14. ЈУНА /СРНА/ - У понедјељак и уторак, 17. и 18. јуна у Рогатици ће бити одржана манифестација "Дани Војислава Лубарде".

 

Првог дана ове манифестације у 19.00 часова биће отворена изложба "Белези великих злочина", чији приређивачи су Музеј жртава геноцида из Београда и Архив Републике Српске.

Ријеч је о малој умјетничкој изложби познатих сликара чија дјела подсјећају на велике злочине из Другог свјетског рата и мјеста у којима су почињени.

Након отварања изложбе биће проглашени најбољи литерарни радови о теми "Сјећање на злочин".

У уторак, другог дана манифестације, у сарадњи са ученицима Средњошколског центра "27. јануар", биће одржано књижевно вече "Вазнесење", посвећено истоименом роману Војислава Лубарде.

У мају прошле године Народна библиотека у Рогатици названа је по њему, а мјесец касније одржана је прва манифестација "Дани Војислава Лубарде".

Циљ ове манифестације је да се његов лик и дјело сачувају од заборава.

Војислав Лубарда рођен је 17. јуна 1930. у Рогатици, а умро је 13. октобра 2013. у Београду. Био је српски књижевник, романсијер, члан Академије наука и умјетности Републике Српске и члан Сената Републике Српске.

Тематика његових романа бавила се злочинима усташа и мухаџера над Србима у Подрињу. Након што су му политичке власти забраниле рад у струци, из Сарајева је почетком 1975. преселио у Београд.

Као књижевник прославио се романом "Преображење", који је издао 1979. године. Добитник је НИН-ове награде за најбољи роман 1989. - "Вазнесење".