ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/06/2019

ОДИГРАНА ПРЕДСТАВА О СЛИЈЕПОЈ И ГЛУВОНИЈЕМОЈ КЊИЖЕВНИЦИ ХЕЛЕН КЕЛЕР

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 14. ЈУНА /СРНА/ - Циљ мултимедијалне представе о слијепој и глувонијемој америчкој књижевници Хелен Келер, одигране данас у Источном Сарајеву, јесте да се представи потенцијал слијепих и укаже да није важна величина препреке, већ жеља и могућности онога ко жели да је превазиђе, каже директор Бибилотеке за слијепа и слабовида лица Српске Желимир Радиновић.

 

Радиновић је рекао новинарима да је основна идеја представе социјална укљученост лица са инвалидитетом, у овом случају слијепих и глувих, њиховим ангажовањем у култури.

"Одлазећи у различите градове Републике Српске и сарадњом са културним центрима и библиотекама, настојимо развијати библиотечку дјелатност, али и образовати публику", рекао је Радиновић.

Редитељ представе Новица Богдановић појаснио је да је хероина представе Хелен Келер имала несрећу да буде слијепа и глувонијема, али је научила да чита и пише, завршила факултет и научила четири језика.

"Инспирисани њеним животом, а у сарадњи са Библиотеком за слијепа и слабовида лица Републике Српске, направили смо представу која је намијењена широј публици с циљем да се пробуди свијест да су око нас и неки `невидљиви људи`", навео је Богдановић.

Он је истакао да је ово добра прилика да људи размисле како би могли помоћи и усрећити лица са инвалидитетом.

Према његовим ријечима, представа је одиграна у 11 градова, а турнеја се завршава сутра у Травнику. Богдановић каже да је турнеју омогућила Амбасада САД у БиХ.

Слијепа књижевница, музичарка и сценска умјетница Борка Тадић из Бањалуке, која у представи игра Хелен Келер, рекла је да је ова улога за њу велики изазов, али и задовољство.

"Модерна сам персонификација Хелен Келер и говорим фрагменте из своје монодраме `У знаку бијелог штапа`. То је редитељ са својом екипом уклопио у једну цјелину, у представу о Хелен Келер", рекла је Тадићева.

Она је навела да је ова представа нешто ново, посебно, те да ће се још дуго памтити.

Мултимедијалну представу организовали су Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, Позориште младих "Дис" из Бањалуке и Матична библиотека Источно Сарајево.