ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура14/06/2019

ПРОМОВИСАНЕ ТРИ КЊИГЕ

 

ЗВОРНИК, 14. ЈУНА /СРНА/ - Романи "Вечности бела крила" аутора Јасне Миленовић, "Бесмртна" Наташе Ђуровић и "Печат" аутора Жељка Несторовића промовисани су вечерас у зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци.

 

"Печат" је проглашен за књигу године, "Вечност белих крила" за најбољу необјављену збирку пјесама, а "Бесмртна" за најбољу необјављену збирку прича из едиције "Побједници" конкурса "Дрински књижевни сусрети 2018" Зворник.

Миленовићева, која је из Новог Сада, рекла да је збирка пјесама посвећена средњовјековним темама и да се састоји од два циклуса и једне поеме.

"Први циклус је удаја Симониде за краља Милутина, док је други циклус Беловодски клесар посвећен умјетницима и томе шта умјетника тера или наводи да служи Богу или вишој сили на путу самотражења", рекла је Миленовићева.

Она је додала да је трећи дио књиге "Пусторечка вила и ветар побратим" писан по легенди из нишког краја у десетерцу по угледу на народне пјесме, гдје се налазе чудесни помагачи који помажу јунацима у књизи да чине то што чине.

Ђуровићева, која је из Краљева, рекла је да књига "Бесмртна" садржи 30 прича, које су инспирисане свакодневним животом и нечијом истином.

"Све што се ради у причама је на неки начин бесмртно, а то су људи, њихове идеје, емоције, љубав, лијепе ријечи и све остало", рекла је Ђуровићева.

Несторовић, који је из Зворника, истакао је да је роман "Печат" писао више од пет година због специфичне теме, а ради се о породицама без потомства.

"У центар збивања ставио сам жену, јер је по мом мишљењу жена та која носи сав терет нашег балканског менталитета и која у психичком и физичком смислу највише трпи када је у питању тај проблем", рекао је Несторовић.

Он је додао да је покушао да у роману опише све њене борбе са самом собом, али и са околином, баш у вези са тим проблемом и истакао да је књигом хтио да скрене пажњу јавности на овај проблем који је прилично распрострањен.

Директор издавачке куће "АСоглас" из Зворника Дејан Спасојевић рекао је да су ова издања значајна и за "АСоглас" и за ауторе јер су прва издања из едиције "Побједници".

"`АСоглас` организује сваке године `Дринске књижевне сусрете` и у едицији објављује побједнике свих нивоа конкурса за најбољу необјављену збирку пјесама и прича и роман године", рекао је Спасојевић и подсјетио да се вечерас промовишу побједници прошлогодишњег конкурса.