ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/06/2019

НОВИ СИГНАЛНО-БЕЗБЈЕДНОСНИ УРЕЂАЈИ НА ДИОНИЦИ ПРУГЕ ДОБОЈ-БАЊАЛУКА

 

ДОБОЈ, 17. ЈУНА /СРНА/ - "Жељезнице Републике Српске" добиле су употребну дозволу за пројекат модернизације система сигнализације и телекомуникација на дионици пруге Добој-Бањалука, у оквиру којег је шест станица осигурано новим сигнално-безбједносним уређајима, а 11 пружних прелаза уређајем за аутоматско осигурање, саопштено је из ове компаније.

 

Из "Жељезница" наводе да је ова инвестиција вриједна око 20 милиона евра финансирана из постојећих кредита, без додатног задужења.

У овој компанији кажу да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске почетком јуна издало рјешење којим се даје употребна дозвола за изведену реконструкцију и модернизацију електроенергетске, телекомуникационе и сигнално-безбједносне мреже у пружном појасу на траси пруге Добој-Бањалука.

"Након интерног техничког прегледа од стручних комисија `Жељезница Републике Српске` и Републичке комисије за технички преглед пројекта, ови системи су сукцесивно пуштани у пробни рад, а `Жељезнице`су ушле у процес добијања неопходне употребне дозволе", додаје се у саопштењу.

Истовремено, реализован је систем међустаничне зависности, као и даљинско управљање саобраћајем које пружа могућност централизованог управљања удаљеним станицама и путним прелазима.

Из "Жељезница" подсјећају да је пројекат промовисан у септембру прошле године у Бањалуци и да је од тада у пробном раду био систем захваљујући којем је омогућен квалитетнији, безбједнији и јефтинији рад жељезница на дионици Добој-Бањалука.

У овој компанији истичу да су се добијеном употребном дозволом стекли неопходни услови за пуштање у редован рад новоуграђених система, у пуном капацитету.

"Стечени су сви услови за скраћење возних времена возова, знатно је повећана безбједност, унапријеђен систем за регулисање жељезничког саобраћаја, те се повећава превозна и пропусна моћ жељезничког саобраћаја на дионици Добој- Бањалука", наводи се у саопштењу.

Ради боље заједничке безбједности, "Жељезнице Републике Српске" поново апелују на све учеснике у саобраћају да је неопходно стриктно поштовање саобраћајних прописа и појачана пажња свих учесника у друмском саобраћају на пружним прелазима.

Из "Жељезница" поручују да је, захваљујући новоуграђеним сигнално-безбједносним уређајима, постигнута већа операбилност и ниво осигурања жељезничких станица, укрсница и пружних прелаза.

Имплементацијом телекомуникационог система, укључујући новоположени оптички кабл, поред поузданије телефонске везе, омогућен је даљински приступ и контрола над преосталим уређајима, као и могућност рјешавања одређених сметњи и кварова на даљину.

Из ове компаније наводе да систем за израду и симулацију реда вожње на основу џи-пи-ес локације возова и комуникационе опреме која је уграђена на локомотивама омогућава корекцију реда вожње у реалном времену.

Свим корисницима жељезничког саобраћаја омогућен је бесплатан приступ бежичном интернету у жељезничким станицама Добој и Бањалука.

У оквиру пројекта ПС-03 - "Модернизација система сигнализације и телекомуникација на дионици пруге Добој-Бањалука" у грађевинском дијелу уређене су и станичне зграде у Остружњи, Сњеготини, Јошавки и Врбањи, наводи се у саопштењу.

У Челинцу и Бањалуци уређене су просторије за смјештај сигнално-безбједносне и телекомуникационе опреме.

Пројекат је наставак започетог процеса модернизације "Жељезница Републике Српске".

"У зависности од расположивих финансијских средстава за инвестициона улагања, пројекат ће у наредним годинама бити настављен и на осталим дионицама ЖРС", наводи се у саопштењу.