ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/06/2019

ЗАШТИТИТИ ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИНУ

 

БАЊАЛУКА, 17. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да адекватним законским рјешењима мора бити заштићена интелектуална својина, што је један од услова за развој привреде и економски напредак.

 

"Када говоримо о интелектуалној својини превасходно се мисли на индустријску својину, али и на ауторска права. Ове области морају бити заштићене законом, што је услов за даљи напредак", рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након регионалне конференције "Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак".

Он је истакао да је Србија од почетка ове године смањила порез на приход од ауторских права, додајући да је то добар примјер који би требало да слиједи Влада Српске.

"Тако ћемо охрабрити људе који имају ауторска дјела. Нажалост, на простору БиХ није поклањана пажња овом питању, а нема развоја економије без заштите интелектуалне својине", додао је Вишковић.

Он је подсјетио да је у Српској 2010. године формирана посебна јединица за борбу против сајбер криминала, чији рад је цијењен и у међународним оквирима.

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је да је заштита интелектуалног власништва значајна тема на путу ка ЕУ и нагласила да је у Србији порез на приход од ауторских права смањен на три, умјесто 15 одсто, чиме је једна од конкуретнијих земаља у Европи.

"Овим подстичемо развој економије засноване на знању. Стандарде који се односе на заштиту интелектуалне својине Србија поштује зато што је ова област важна за развој земље. Сви који желимо да се прикључимо ЕУ морамо поштовати прописане стандарде", рекла је Брнабићева.

Према њеним ријечима, потребно је да земље Балкана самостално стварају интелектуалну својину, за шта је неопходно усвојити сет закона о ауторским и сродним правима, о патентима, те о жигу.

Циљ Регионалне конференције "Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак" био је да ова тема буде додатно актуелизована како би се пронашли нови начини заштите ауторског и сродних права и на тај начин пружила подршка надлежним институцијама кроз дебате доносилаца одлука, експерата и друге заинтересоване јавности.

Конференција је имала три панела - "Медијски монопол на западном Балкану: Која је улога државе", "Интелектуална својина и телекомуникације данас" и "Ауторска права и савремена пиратерија".

Конференцији су присуствовали министар просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић, те представници највећих телекомуникационих компанија и стучне јавности из региона.