ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/06/2019

ДОДЕРОВИЋ: НЕ УСВАЈАТИ ЗАКОН О ОTИМАЊУ ИМОВИНЕ СПЦ

 

ПОДГОРИЦА, 17. ЈУНА /СРНА/ - Црногорска либерална странка Косова, са сједиштем у Косову Пољу, данас је затражила да власти у Подгорици одустану од усвајања предложеног закона о слободи вјероисповијести којим се, како наводи, намјерава отети имовина Српске православне цркве у Црној Гори.

 

Предсједник те странке Радоман Додеровић поручио је посланицима у црногорском парламенту да немају подршку преосталих Црногораца на Косову и Метохији, нити оних који су прогнани прије двије деценије за усвајање закона који, према његовим ријечима, "намеће декларисани атеиста /предсједник Црне Горе/ Мило Ђукановић".

Додеровић је у име косовско-метохијских Црногораца позвао Владу Црне Горе да, како је рекао, слиједећи позитивне примјере држава које повлаче одлуке о признању /самопроглашеног/ Косова и сама то учини, "и тиме исправи историјску неправду и властиту бруку учињену не само на штету Србије, већ и на велику штету Црне Горе и њене суштине".

Он је рекао Срни да Црногорци који живе на Косову и Метохији не признају, како је истакао, лажну државу Косово, те да ни привремене албанске институције у Приштини не признају постојање Црногораца у покрајини.

"Зато, не постоји ниједан рационални разлог да Црна Гора признаје творевину створену на етничком чишћењу Црногораца и затирању њиховог идентитета", подвукао је Додеровић и подсјетио да данас на Косову и Метохији живи свега три одсто од око 60.000 Црногорца, колико је их је било прије прогона 1999.

Лидер Црногорске либералне странке Косова рекао је да Црногорци и Срби имају заједничку историју, исту традицију и заједничку светосавску - Српску православну цркву.

Он је додао да вјерује да је велика већина посланика Скупштине Црне Горе свету тајну крштења примила у храмовима једине и недјељиве Српске православне цркве, "јер друге православне цркве у Црној Гори нема, нити је може бити".

Митрополија црногорско-приморска раније је саопштила да Приједлог закона о слободи вјероисповијести, који је усвојила црногорска Влада, угрожава Митрополију и све епархије у Црној Гори.

Црногорски предсједник Мило Ђукановић оптужио је Српску православну цркву да покушава да чува инфраструктуру "велике Србије" у Црној Гори и поручио да ће радити на обнови црногорске аутокефалне цркве, свидјело се то некоме или не.