ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/06/2019

ДОДИК: ЖРТВЕ САЧУВАТИ ОД ЗАБОРАВА

 

БАЊАЛУКА, 17. ЈУНА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је у писму Удружењу "Јадовно 1941" да је сјећање и обиљежавање страдања више од 38.000 Срба у комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг најбољи начин да младе генерације упознају историју страдања својих предака.

 

Предсједик Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић рекао је Срни да је Додик у писму навео да је обиљежавање страдања Срба у љето 1941. године од великог значаја, јер је то начин да буде исказано поштовање и жртве сачуване од заборава.

Басташић је напоменуо да Додик није могао присуствовати обиљежавању Дана сјећања на Јадовно због унапријед преузетих обавеза.

У суботу, 15. јуна, код Шаранове јаме на Велебиту обиљежен је Дан сјећања на Јадовно.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.