ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија17/06/2019

ЦВИЈАНОВИЋ: РАДОВИ НА КОРИДОРУ "ПЕT ЦЕ" СTРАTЕШКИ ВАЖНИ ЗА СРПСКУ

 

ДОБОЈ, 17. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас у Добоју да је почетак градње паневропског Коридора "Пет це" на територији Српске суштински и стратешки важан за Републику јер подразумијева њен развој и конекцију са Србијом и шире.

 

"Сви имају увјерење да ћемо у складу са планским документима успјети да до 2030. године реализујемо мрежу ауто-путева. Сада смо дошли на 105 километара, а план је амбициозан и значи 400 километара", рекла је Цвијановићева новинарима, након што су представници предузећа "Аутопутеви Републике Српске" озваничили почетак радова вриједних 70 милиона евра на првој дионици ауто-пута на Коридору "Пет це" - на правцу Јоховац /Tовира/ - Руданка /Костајница/ у дужини од 5,65 километара.

Она је навела да ће тиме и у наредном периоду цијела Српска бити покривена модерним путевима упркос кризи и бројним другим изазовима.

"И ово је доказ да смо у стању да реализујемо велике ствари. Ауто-пут је важан за живот грађана, за комуникацију наших општина, привреду, туризам... Без градње путева Српска не може да се развија. Сваки километар пута и ауто-пута је важан за Републику и све грађане", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да велики инфраструктурни и стратешки пројекти, као и они други, остају будућим генерацијама, те захвалила републичким и локалним институцијама које стварају претпоставке на плану саобраћајне инфраструктуре, али и гасификације Српске која је стратешки пројекат.

"Поносна сам сваки пут када покрећемо неке радове и свједочимо њиховом завршетку", поручила је Цвијановићева.

Представници "Аутопутева" и конзорцијума који чине компаније "Интеграл инжењеринг" из Лакташа и "Гранит" из Скопља потписали су у марту у Бањалуци уговор о изградњи прве фазе ауто-пута на Коридору "Пет це" кроз Републику Српску, на правцу између петљи Јоховац /Tовира/ и Руданка /Костајница/, а вриједност ове фазе ауто-пута, како је тада речено, јесте 62,5 милиона евра.

Ауто-пут на Коридору "Пет це", чија је укупна дужина 46,6 километара, биће изграђен у четири фазе, а вриједност комплетног пројекта од Добоја до Вукосавља процијењена је на 500 милиона евра.

Озваничењу почетка радова на мосту "Босна" у мјесту Tовира код Добоја, на крају Ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој, присуствовали су и министри Српске, градоначелник Добоја Борис Јеринић, представници извођача радова, званице из јавног и друштвеног живота и бројни грађани.