ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/06/2019

ВАЖНО ДА СРБИ ОДБРАНЕ СВОЈЕ СВЕТИЊЕ

 

БЕОГРАД, 18. ЈУНА /СРНА/ - Академик Матија Бећковић рекао је да не разумије шта би Срби бранили у Црној Гори, ако не своје храмове, те да у тој земљи нема ниједног храма у којем нису Немања и Свети Сава.

 

Бећковић је рекао да је важно да се одбране светиње, које су нападане и раније, те додао да није први пут да се насрће на манастир Острог.

"Али, Острог је прецизна вага. У народном предању се каже и верује да када је стање редовно у држави, онда ћивот Светог Василија не може да се помери. Покушавали су да га подигну, али нису могли. Али, када је нередовно стање, ћивот је лаган као перце и може га однети и дете. Тако се тај ћивот склања и Свети Василије штити свој народ", навео је Бећковић.

Он је рекао да није безазлено што је /умировљени захумско-херцеговачки/ Његово преосвештенство владика Атанасије рекао да, ако Црногорци овако наставе, онда ће Херцеговци свог свеца вратити одакле је и дошао - у Мркоњић и Тврдош /у Херцеговини/.

Бећковић, коме је прошле године био забрањен улаз у Црну Гору, рекао је да није могао предвидјети шта ће се догодитиј јер је у његовој памети члан законика књаза Данила у којем пише да је Црна Гора отворена.

"Али није отворена за Србе. Нисам приметио да су неком другом забранили, јер се то односило искључиво на професоре Универзитета у Београду и једног песника", рекао је Бећковић за РТС.

Коментаришући изјаву црногорског предсједника Мила Ђукановића о преласку црквене имовине у руке државе, Бећковић је рекао да овако нешто није могао ни да предвиди прошле године када му је био онемогућен улаз у Црну Гору.

Он је додао да га је "мало срамота да каже да има и црногорско држављанство".

На питање шта је народ у Црној Гори спреман да уради како би одбранио светиње, Бећковић иронично каже да ће "морати да их преименује".

"Мораће да их преименују, од Савине на мору до Савиног извора на врху Дурмитора. Не знам како ће Савине воде и Савина Почивала и Савини извори бити преименовани", рекао је Бећковић.

Он је рекао да је Црна Гора украшена српским светињама, нарочито Бока, те да нема "ниједног брда које није закровљено неким храмом и ниједног храма у коме нису Немања и Свети Сава".

"Ја не разумем шта би Срби бранили, ако не своје храмове. И како је могуће да они буду једини народ који нема своју цркву", навео је Бећковић.

Он истиче да су се у Црној Гори подијелили на Црногорце и Србе, тако да Његош, Јанко Вукотић, Гаврило Дожић и Амфилохије Радовић нису Црногорци.

Он је подсјетио да је /бивши југословенски политичар/ Милован Ђилас у једном говору послије рата рекао да нико није успио у Црној Гори да уради двије ствари - да одвоји Црну Гору од Русије и Србије, али да није погодио, јер се у наше вријеме Црна Гора одвојила и од једних и од других.

"Русији је увела санкције, а Србији само што није објавила рат", навео је Бећковић.

Коментаришући увођене у Црној Гори појединих слова у азбуку, ако и избацивање из лектире Десанке Максимовић, Алексе Шантића и дургих српских писаца, Бећковић је рекао да је очекивао да ће новине да уводе унапријед, а не уназад.

"Очекивао сам да неће преводити на црногорски већ написане књиге, већ да ће покушати да напишу нешто на црногорском. Они су преводили `Горски вијенац` на црногорски, па сам морао да напишем стихове: Да је Његош знао црногорски, како ли би тек онда написао `Горски вијенац`, кад га је на српском написао овако", рекао је Бећковић.