ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет18/06/2019

ЕУ ПРЕКРШИЛА МЕЂУНАРОДНО ПРАВО СТАВОМ ПРЕМА МИГРАЦИЈАМА

 

БРИСЕЛ, 18. ЈУНА /СРНА/ - Савјет Европе саопштио је данас да је ЕУ прекршила међународно право са својим све рестриктивнијим ставом према миграцији и да треба да појача операције спашава на мору, што је нешто што се не налази у петогодињем акционом плану европског блока.

 

Савјет Европе истиче да европски блок није испунио своју дужност да спаси животе и да спријечи повратак људи у подручја гдје постоји ризик за њих.

"Чланице ЕУ су усвојиле законе, политике и регулативе које су често супротне од њихових правних обавеза да се осигурају ефикасне операције потраге и спашавања, сигурно искрцавање и третман спашених особа те спријечавање тортуре, нехуманог и деградирајућег третмана", наводи се у извјештају Савјета Европе.

У извјештају се налази 35 препорука за ЕУ да би "уоквирила свој одговор у складу са стандардима људских права", укључујући промјену одлуке да се смање операције спашавања на мору и смањење притиска на хуманитарне организације да то чине.

Аналитичари подсјећају да је ЕУ постала оштрија према имиграцији од 2015. године када је изненада дошло до великог прилива миграната преко Средоземног мора.

ЕУ је од тада ојачала обезбјеђење својих спољних граница и законе за азил док је европским државама изван блока на источним и јужним ободима Средоземног мора дала помоћ за спријечавање доласка миграната у Европу.

Лидери чланица ЕУ ће на самиту у Бриселу у четвртак и петак додатно ојачати своје обавезе према овим регулативама у новом документу "Стратешки план за 2019. до 2024. године" који ће, највјероватније тада бити и усвојен.

"Ефикасна контрола спољних граница је главни услов за гаранцију безбједности, поштовање закона и реда те осигурање функционалности политике ЕУ", наводи се у документу у који је увид имала агенција Ројтерс.