ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/06/2019

САРАДЊА У ОБЛАСТИ ОБЕЗБЈЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА И ПРИЗНАВАЊУ АКРЕДИТАЦИЈА

 

БАЊАЛУКА, 18. ЈУНА /СРНА/ - Споразум о заједничким активностима Републике Српске и Србије у области обезбјеђења квалитета и признавању акредитација у високом образовању, који ће омогућити да републичке високошколске установе постану међународно видљиве, потписали су данас у Бањалуци ресорни министри Срђан Рајчевић и Младен Шарчевић.

 

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је новинарима да овај документ, који је базиран на Споразуму о специјалним и паралелним везама Српске и Србије, даје могућност међусобног признања статуса акредитованих високошколских установа и студијских програма.

"У споразуму се прецизира да ће у Српској и Србији статус акредитованих високошколских установа бити међусобно признаван, не по аутоматизму, већ по захтјеву, односно сходно заједничким регистрима и евиденцијама. Ако, на примјер, Агенција за акредитацију високошколских установа Српске изда рјешење да је једна републичка високошколска установа акредитована, скупа са студијским програмима, онда ће се тај статус признати и у Србији и обрнуто", појаснио је Рајчевић.

Уз напомену да ће од данас високошколске установе из Српске постати међународно видљиве, Рајчевић је нагласио да ће на овај начин бити премоштен временски период до формирања новог Савјета министара у којем ће се рјешавати питање вишемјесечног одбијања Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ да два јавна универзитета из Српске упише у Регистар акредитованих високошколских установа у БиХ.

Он је навео да ова агенција, према његовим информацијама, нема пуни капацитет да функционише сходно надлежностима прописаним Оквирним законом о високом образовању у БиХ јер је њен предсједник Управног одбора поднио оставку, а у раду овог обора не учествују представници Срба, осим по питањима акредитације.

"Не можемо бити таоци једног органа на нивоу БиХ и одлучили смо се за овај споразум који је у складу са свим европским стандардима и праксама и његово потписивање треба да се схвати као израз добре воље Српске и Србије да наши студенти и високошколске установе буду међународно препознати и да предбродимо поменуту кризу", објаснио је Рајчевић и констатовао да документ није усмјерен против, нити ниподаштава било коју активност и процедуру на нивоу БиХ.

Рајчевић је студентима и академској заједници Српске поручио да се посвете усвајању знања, јер ће се у складу са споразумом доћи до нових и квалитетнијих рјешења у високом образовању и осигурању квалитета у овдашњим високошколским установама.

Он је за потписивање споразума захвалио министру просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић, али и предсједнику Србије Александру Вучићу и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику који су препознали важност ове проблематике у Српској.

Шарчевић је навео да би потписивање споразума требало да допринесе да агенције за акредитацију високошколских установа Српске и Србије сарађују на плану утврђивања стандарда и квалитета у тој области образовања и на добробит студената.

"Образовање треба да повезује нације, а поготово оне које имају исто писмо, језик и културу. Проширићемо сарадњу у области науке и на другим пољима јер је то наша обавеза према потомству. Такође, убрзо ћемо потписати споразум у домену предуниверзитетског образовања", најавио је Шарчевић.