ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија18/06/2019

ПЕТРИЧЕВИЋ: ПРОЈЕКАТ ПРИВЛАЧЕЊА ИНВЕСТИЦИЈА ВАЖАН ЗА СРПСКУ

 

ЈАХОРИНА, 18. ЈУНА /СРНА/ - Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић оцијенио је да пројекат побољшања пословног окружења и привлачења инвестиција на локалном нивоу "Лајф", у који је било укључено 10 локалних заједница у Српској, има велики значај за Републику Српску.

 

Петричевић је рекао новинарима на Јахорини, гдје се данас одржава скуп "Отворени резултати регулаторне реформе на локалном нивоу", да се на овим конференцијама могу добити додатни инпути како даље сарађивати и побољшати пословање локалне заједнице.

Петричевић је истакао да је сарадња са Свјетском банком на високом нивоу и најавио да ће наредних дана бити потписан нови уговор о постинвестиционој сарадњи кроз сарадничке мреже.

Лада Бушевац, шеф канцеларије Међународне финансијске корпорације у БиХ /ИФЦ/ која је чланица Групације Свјетске банке, изјавила је да је данашњом конференцијом завршен дио пројекта "Лајф" који је покренут прије три године с циљем поједностављења и убрзавања административних процедура за грађане, поготово за привреднике ширем БиХ.

Бушевац је додала да је у БиХ у овом пројекту учествовала 21 локална самоуправа и да су резултати веома добри и охрабрујући.

"Као резултат нових рјешења дошло је до укупних инвестиција од 57.000.000 КМ, уштеде за фирме до сада су шест милиона КМ, а као резултат тих иницијатива отворено је 329 нових радних мјеста", навела је Бушева.

Она је истакла да је данас представљен дио пројекта, који подржава Међународна финансијска корпорација, а финансира Влада Велике Британије.

"Надам се да ће понуђена рјешења користити и други градови и општине. Друга два дијела пројекта настављају се активностима везаним за дигитализацију и аутоматизацију процеса", каже Бушевац.

Она је рекла да ће бити настављен рад са владама Републике Српске и Федерације БиХ на успостављању онлајн регистрације пословних субјеката и електронске грађевинске дозволе која се у овом тренутку, у сарадњи са Владом Српске, тестира на двије локације у Републици Српској.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић навео је да је ова локална заједница крајем 2016. године приступили пројекту "Лајф" и да се на интернет страници града налази расположиви сет процедура и образаца, до којих могу да дођу сви грађани, инвеститори, физичка и правна лица.

"Направљен је јединствен регистар свих образаца и процедура са роковима који је доступан путем интернета. Сами смо развијали систем једношалтерске грађевинске дозволе. Бањалука је путем канцеларије за пријем обезбиједила да се на једном мјесту предају папири за 11 институција, а наше искуство за годину и по дана примјене је да више од 90 одсто грађана и инвеститора користе ту предност", рекао је Радојичић.

Министар развоја, предузетништва и занатства ФБиХ Амир Зукић рекао је да је федерално министарство активно учествовало у активностима у вези са овим пројектом којим је 11 општина било обухваћено у протекле три године.

Он каже да је заједнички циљ био стварање бољег пословног амбијента, поједностављење процедура за издавање рјешења одређених сагласности или све оно што би требало да обезбиједи транспарентан, једноставан начин стварања претпоставки за пословање на подручју Федерације.