ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/06/2019

СМАЊИТИ РИЗИК ОД ПРИРОДНИХ И ДРУГИХ НЕСРЕЋА

 

САРАЈЕВО, 18. ЈУНА /СРНА/ - Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је данас у Сарајеву да је БиХ подложна природним и другим несрећама, због чега је једно од кључних питања безбједности земље и региона смањење ризика и утицаја од природних или других несрећа, те јачање спремности за бољи одговор на такве изазове.

 

"Ванредне ситуације проузроковане климатским промјенама, природним непогодама
или људским активностима, свакодневно односе много људских живота и на различите начине уништавају и деградирају животну средину узрокујућу велику материјалну штету и губитке", рекао је Мектић током отварања радионице за ажурирање процјене угрожености БиХ од природних и других несрећа.

Мектић је нагласио да у БиХ, чак и ако земља није у могућности да у потпуности отклони ризике, много тога може бити урађено по питању изградње капацитета спремности и доброг планирања, како би се у што већој мјери смањила рањивост свих грађана.

"Процјена ризика или угрожености је основни документ за израду остале планске документације - програма развоја и планова. Она представља основу за све активности везане за превенцију и одговор на несреће и катастрофе", навео је Мектић.

Према његовим ријечима, кроз процјене угрожености, које ће бити ажуриране и током ове радионице, биће идентификоване опасности које пријете БиХ и понуђен најефикаснији начин превенције и борбе против њих, а од чега ће сви у БиХ имати корист.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон рекао је новинарима да је процјена ризика и угрожености веома важна, те да је редовно ажурирање података битно за све надлежне институције на свим нивоима у БиХ.

Радионицу је организовало Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Процјена угрожености БиХ је кључни плански документ у области заштите и спасавања који представља полазну основу за израду програма развоја, планова, те активности везаних за превенцију и одговор на несреће.

Циљ радионице је освјежити постојеће податке и осавременити предметни документ у складу са смјерницама ЕУ и УН које се односе на идентификацију ризика и њихово управљање, што је од посебне важности ако се има у виду да се у свијету свакодневно дешавају природне или друге несреће од којих није поштеђена ни БиХ.