ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика18/06/2019

ОРБАН РЕКАО ДОДИКУ: ЖЕЛИМО САРАДЊУ СА СРПСКОМ, УЖИВАТЕ ОЗБИЉАН РЕСПЕКТ У МАЂАРСКОЈ

 

БУДИМПЕШТА, 18. ЈУНА /СРНА/ - Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да његова земља поштује БиХ, али да жели званичне односе и јачање сарадње са Републиком Српском.

 

"Ми поштујемо идентитет Републике Српске. Донијећемо акциони план који ће се односити и на политичка и на економска питања, као и на сарадњу у области образовања и културе са Републиком Српском", рекао је Орбан српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику на почетку радног ручка уприличеном у његову част.

Орбан је нагласио да жели да што прије почне сарадња Мађарске и Републике Српске.

"Желим да почнемо ту сарадњу и из личних потреба, јер Вас, господине Додик, поштујем лично. У Мађарској уживате озбиљан респект. Ви сте човјек који је спреман да се заложи за своју заједницу. Критике против Вас су признање и ништа друго. У перспективи видим много додирних тачака међу нама", истакао је Орбан.

Додик је нагласио да уважава Орбана и Мађарску са којом жели успостављање сарадње.

"Хвала Вам на разумијевању. Хвала Вам на помоћи Српској заједници у Мађарској.
У свему овоме важан је и добар однос Мађарске и Србије. Желимо Мађарској, на челу са Вама, напредак у сваком погледу и радујем се нашој сарадњи", истакао је Додик.

Прије радног ручка одржан је састанак Додика и Орбана у четири ока који је трајао више од сат времена.

Након радног ручка предвиђена је конференција за новинаре Додика и Орбана.

Испред Орбанове резиденције у Будимпешти јутрос је приређен свечани дочек у част српског члана Предсједништва БиХ. Додик и Орбан су потом у срдачном разговору прошетали двориштем резиденције.