ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/06/2019

ПОТРЕБНА РАЗНОЛИКОСТ, БЕЗБЈЕДНОСТ И СОЛИДАРНОСТ

 

САРАЈЕВО, 18. ЈУНА /СРНА/ - Представник ОЕБС-а за слободу медија Харлем Дезир рекао је данас у Сарајеву на шестој Конференцији о медијима Југоисточне Европе да су три основне идеје овог скупа разноликост, безбједност и солидарност, из којих ће даље проистећи препоруке за развој медија које ће бити упућене властима.

 

Дезир је рекао да се новинари и медији суочавају са многим изазовима, као и да се боре за независно медијско окружење, а да је развој разноврсних медија кључан за развој демократије.

"Медији се суочавају и са проблемом концентрације власништва над медијским кућама, јер мали број људи покушава да има контролу над информацијама које се пласирају грађанима. Било је и доста политичког утицаја на медије, па и на то како ће дјеловати медији јавног сервиса, који треба бити у потпуности независан", рекао је Дезир новинарима.

Према његовим ријечима, потребно је да се оствари солидарност међу медијима, као и размјена најбољих пракси у том смислу.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон рекао је у уводном обраћању на конференцији да новинари не треба да буду храбри, већ у могућности да раде свој посао без страха, а да је обавеза власти да то осигурају.

"Да бисмо боље разумјели правне механизме који се користе са намјером да ућуткају медије, имамо намјеру да прикупимо и анализирамо податке у вези са грађанским парницама покренутим против новинара и медијских кућа", истакао је Бертон.

Према његовим ријечима, политичари умјесто што нападају медије и затрпавају их порукама мржње, треба да поштују тај стуб демократије који је од виталног значаја, те да га користе да би својим примјером показали грађанима да постоји свјетлија будућност.

На конференцији учествују новинари из разних држава како би разговарали о стању медијских слобода, одрживости медија, безбједности новинара, улози јавних РТВ сервиса, те о међународним стандардима који регулишу ову област.

Осим тога, конференција ће омогућити размјену искустава и добрих пракси са локалним и међународним стручњацима, представницима власти, организацијама цивилног друштва и међународне заједнице.