ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво18/06/2019

У ДВОРУ СУТРА САСТАНАК О ПРОБЛЕМУ ОДЛАГАЊА РАДИОАКТИВНОГ ОТПАДА

 

НОВИ ГРАД, 18. ЈУНА /СРНА/ - У хрватској општини Двор сутра ће бити одржан састанак на који су позвани представници локалних заједница у Унско-санском кантону /УСК/ Цазин, Босанска Крупа и Бужим, те општина Нови Град у Републици Српској, а домаћин ће бити начелник општине Двор Никола Арбутина.

 

Министар за грађевинарство, просторно уређење и екологију у Влади УСК Аднан Алагић рекао је Срни да је састанак иницирала Радна група за праћење активности изградње одлагалишта нуклеарног отпада на подручју општине Двор именована од кантоналне владе.

"Не можемо мирно чекати. Желимо још једном подстаћи надлежне у БиХ и Хрватској да се озбиљно приступи рјешавању овог проблема", рекао је Алагић који је и предсједник радне групе.

Он је навео да је у претходном периоду радна група инцирала потписивање декларације о противљењу изградње одлагалишта коју је усвојила Влада УСК.

Према његовим ријечима, на сутрашњи састанак су позвани представници локалних заједница које планирана локација највише угрожава.

"Имали смо и раније контакте са општином Двор. Свјесни смо да они као локална заједница не могу учинити ништа, али смо захвални јер су пристали на састанак. Такође смо захвални за сарадњу и локалној власти у Новом Граду", рекао је Алагић.

Он је навео да ће на сутрашњем састанку јавност бити упозната да се не одустаје од противљења намјерама Хрватске да радиоактивни отпад смјести на самој граници са БиХ.

"Не смијемо то дозволити, грађани су огорчени и ми планирамо организовање протеста на локацијама најближим Трговској гори. Свесни смо да ни ми као кантонално министарство не можемо много учинити, али желимо показати да се противимо", рекао је Алагић.

Начелник новоградске општине Мирослав Дрљача истакао је да је проблем одлагања радиоактивног отпада у општини Двор проблем који је од почетка године непрестано присутан у јавности.

"Добро је што то више није само проблем општине Нови Град и да се ствара све шири фронт који оспровара ову идеју. Сутрашњи састанак је први који су иницирале институције УСК-а. Добро је што је домаћин начелник Арбутина који је тако оспорио раније оптужбе да се не противи локацији. Овако је показао да је уз своје грађане и све који су против одлагалишта у Двору", изјавио је Дрљача Срни.

Он је рекао да је проблем што и даље нема релевантних информација из надлежних хрватских институција, као и чињеница да још није формиран Савјет министара јер се ради од проблему на нивоу БиХ.

"Очекујем да ће по плану, прије септембра кад Хрватска доноси коначну одлуку, бити завршена процедура у вези проглашења Парка природе Уне. Сматрам да је рјешење формирање правног тима и тужба против Хратске", рекао је Дрљача.

Начелник општине Двор Никола Арбутина рекао је да ова локална заједница још није добила одговор о активностима у касарни "Черкезовац" које су тражили од надлежних институција у Загребу прије неколико мјесеци.

"Очекујем да ћемо на сутрашњем састанку чути мишљења која ће помоћи у рјешавању проблема који је заједнички за више општина", рекао је Арбутина Срни.

Хрватска планира да радиоактивни отпад који је обавезна преузети из нуклеарне електране Кршко одлаже у касарни "Черкезовац" у општини Двор у непосредној близини општине Нови Град.