ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 07/07/2019

ЗНАЧАЈНИ ПРОЈЕКТИ РЕАЛИЗОВАНИ И УЗ ПОМОЋ ВЛАДА СРПСКЕ И СРБИЈЕ

 

ИСТОЧНА ИЛИЏА, 7. ЈУЛА /СРНА/ - Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да је у протеклом периоду реализован, али и започет значајан број пројеката на подручју ове локалне заједнице како средствима из буџета, тако и уз помоћ влада Републике Српске и Србије.

 

Божовић је подсјетио да је општина обезбиједила средстава за земљиште и све потребне прикључке за изградњу фискултурне сале Основне школе "Петар Петровић Његош", која би ускоро требало да буде завршена, а Влада Српске је издвојила 900.000 КМ.

"Захвални смо Влади Српске за помоћ, јер је ријеч о значајном пројекту за ову општину који смо дуго чекали. Међу значајним пројектима, о којем се дуго говори је и завршетак шеталишта у Дабробосанској улици на Добрињи које ће сигурно дати урбани аспект овом дијелу општине. Уговор о извођењу радова је потписан и ускоро почиње поплочавање", рекао је Божовић Срни, говорећи о реализацији обећања датих у предизборној кампањи на прошлим локалним изборима.

Он је додао да ће реализацију овог пројекта, чија је вриједност 1.350.000 КМ у потпуности финансирати општина.

"Шеталиште је наслоњено на парк који би требало да се уради испред Цркве Светог Василија Острошког на Вељинама. Захваљујући средствима Владе Србије у износу од 300.000 КМ, завршава се спомен-обиљежје на Вељинама, а дио средстава је обезбиједила и општина, као и град Источно Сарајево", истакао је Божовић.

У непосредној близини ове локације налази се и земљиште које је општина купила за потребе изградње нове зграде Гимназије, што је било једно од ранијих обећања начелника.

"Ми смо до сада уложили око 800.000 КМ само за земљиште и очекујемо пројекат, па ћемо знати колико је неопходно средстава за изградњу комплетног објекта. Имамо обећање Владе Српске да ће нам помоћи у томе, а свима нам је у интересу да се овај пројекат реализује и да наши средњошколци добију савремени објекат", истакао је Божовић.

Он је нагласио да је са градом Источно Сарајево заједно реализован пројекат видео-надзор с циљем боље безбједности.

"На једној од сједница Владе Српске донесена је одлука о куповини новог објекта за потребе полицијске станице. Општина учествује у овом пројекту са 150.000 КМ, а Влада ће обезбиједити 600.000 КМ. Ријеч је о купови већ изграђеног простора који ће испуњавати услове који буду дефинисани јавним позивом", истакао је Божовић.

Он додаје да је Болница "Србија" значајан и стратешки битан пројекат, не само за ову општину, на чијој територији је изграђена, него цијелу Сарајевско- романијску регију и њено становништво, те да сада, како каже, очекује да ова здравствена установа одговори на све изазове у овом сектору.

Божовић је истакао да је почетак рада државног затвора важан пројекат за ову општину, те да се нада да ће тај процес врло брзо бити откочен.

"Ми смо почетком године издали употребну дозволу за овај објекат, али он, нажалост, још није стављен у функцију, због тога што не постоји политички договор у вези са успостављањем ове институције", навео је Божовић.

Он додаје да се на подручју Источне Илиџе гради мини хидроелектрана на ријеци Жељезница у вриједности већој од 10.000.000 КМ.

Божовић је најавио и реализацију пројекта са британском фондацијом "Догс траст", наводећи да је тренутно у фази деминирање локалитета који се налази у непосредној близини државног затвора.

"Сада је у фази израда идејног пројекта и очекујемо да ћемо крајем ове године ући у његову реализацију. Ријеч је о прихватилишту и болници за псе, а вриједност пројекта је већа од 20 милиона КМ и реализује се на више од 50.000 метара квадратних површине", истиче Божовић.

Током предизборне кампање, Божовић је истицао важност равномјерног развоја свих дијелова општине, па у вези са тим начелник Источне Илиџе каже да је доста тога и урађено. Између осталог, изграђена је канализациона мрежа у насељу Војковићи.

"Дио средстава смо обезбиједили из буџета, а помоћ смо имали и од Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Захваљујући томе смо реализовали овај пројекат и створили могућност да нових 300 становника са територије ове мјесне заједнице буде прикључено на новоизграђену канализациону мрежу", истиче Божовић.

Он додаје да ће у мјесној заједници Младичко Поље ове године бити завршено асфалтирање главних улица. У Касиндолу је завршена саобраћајница која иде према Врелима у Улици Бошка Вујадина, а средства су обезбијеђена од Владе Републике Српске и из општинског буџета.

Према Божовићевим ријечима, на подручју цијеле општине је замијењена улична расвјета новом ЛЕД технологијом и већ су примјетне велике уштеде када је у питању електрична енергија, а то уједно представља боље и ефикасније рјешење за грађане.

Он је напоменуо да је опредјељење ове локалне заједнице у протеклом, али и наредном периоду развој индустријских пословних зона.

У вези са тим, каже Божовић, изабран је извођач за изградњу нове саобраћајнице у дужини 300 метара која се налази у дијелу индустријско-пословне зоне "Од моста до моста", а она ће обезбиједити инфраструктуру за постојеће привредне субјекте, као што су фирме "Млијекопродукт" из Козарске Дубице, "Еко-жељезницу", месару "Станковић" и фирму "Крајина клас" из Бањалуке која је прошле године добила грађевинску дозволу за изградњу 5.500 метара квадратних пословног објекта у овој зони.

"Наставили смо развој и пословне зоне Радуловац у којој се налази `Дукат`, интернационална компанија `Нелт`, штампарија `Марго`. У том дијелу ушли смо у пројекат експропријације земљишта и наставка развоја аеродромске улице која би требало да дође до ријеке Жељезнице. Почетком 2020. године имаћемо расписан тендер за изградњу моста на овој ријеци, чиме ћемо према Војковићима отворити још један улаз, као и једну огромну површину пословне зоне", истиче Божовић.

Ове године за развој пољопривреде и привреде - мала и средња предузећа општина ће издвојити око 300.000 КМ.

Када је ријеч о запошљавању, Божовић наводи да се водило рачуна о категоријама из борачке популације, као и дјеци погинулих бораца.

Он истиче да се на подручју ове локалне заједнице стопа незапослености смањила, додајући да је неопходно да се и грађани информишу о погодностима које пружа општина, како би могли да покрену приватни бизнис и лакшу дођу до посла.

Божовић каже да има примјера да на подручју општине људи купују станове, али да се не пријављују на те адресе, него остају на раније пријављеним и зато је незахвално дати податак колико се људи посљедњих година доселило на ову територију.

"Ако кажемо да се у просјеку гради 300 стамбених јединица на годишњем нивоу и да нема празног или непродатог стана, може се направити процјена колико је људи доселило", истиче Божовић.

Ова локална заједница финансира и набавку уџбеника за породице са троје и више дјеце са подручја ове општине. Биће обезбијеђена средства и за суфинасирање вантјелесне оплодње, као и за стипендије студената и за развој спорта.

Опредјељење општине да ради на развоју својих предузећа је нешто што се показује као добро, сматра Божовић, наводећи примјер Комуналног предузећа "Комил", које има перспективу и запошљава двадесетак радника који имају редовне плате и остала законом прописана права.

"У њихов рад можемо се свакодневно увјерити и услуге које извршавају су много боље од оних које смо имали, када је заједничко било предузеће `Рад` са општином Источно Ново Сарајево", сматра Божовић.

Слична ситуација је са формирањем "Топлана", предузећа које би ускоро требало да буде регистровано, а Божовић каже да није ријеч о политичким одлукама, него је циљ да грађани имају квалитетну услугу.

Божовић каже да је општина поново добила власништво над аутобуском станицом од града Источно Сарајево, а разматра се и могућности како да буде формирано предузеће "Водовод и канализација" и у тај процес се не улази неспремно.

"Наручили смо и двије студије изводљивости које ће показати како захваљујући постојећим водним капацитетима који се налазе на подручју наше општине можемо организовати водоснабдијевање", истакао је Божовић.

Једно до обећања које није испуњено је нова зграде општине, а како каже Божовић, тај пројекат је стратешки битан за ову локалну заједницу, те постоје одређени кораци које су покренути у вези са тим, али још нису за јавност.

Уколико га СДС, чији је члан, предложи за кандидата за начелника општине Источна Илиџа на наредним локалним изборима, Божовић каже да ће то прихвати и да ће све што је започео и обећао грађанима настојати и да реализује.