ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 07/07/2019

У ПРИПРЕМИ ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О РАТНИМ ЗЛОЧИНИМА НАД СРБИМА

 

Циљ документарног филма о српском страдању у Бугојну и Доњем Вакуфу, који припрема члан Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" из Бијељине Бранислав Шушљик, јесте да именом и презименом буде утврђен сваки појединац који је имао командну одговорност и био директни извршилац гнусних злочина над Србима и да се тражи њихово процесуирање.

 

разговарао: Борис Ного

БАЊАЛУКА, 7. ЈУЛА /СРНА/ - У протеклом рату у БиХ на подручју општина Бугојно и Доњи Вакуф убијено је више од 420 Срба, неколико стотина људи је рањено, а жене силоване, о чему ће бити снимљен документарни филм да би садашње, али и наредне генерације знале шта се дешавало на овим просторима, рекао је Срни члан Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" из Бијељине Бранислав Шушљик.

"Циљ ми је да снимим квалитетан документарни филм који би имао неколико сегмената. Њиме ће бити приказана истина о страдању Срба са подручја Бугојна, Доњег Вакуфа, о звјерским убиствима на подручју бугојанског села Зијамет. Само на овом подручју убијено је више од 420 Срба, неколико стотина људи рањено, велики број жена је силован. Нажалост, поражавајућа је чињеница да су дјецу клали и убијали монструозно", каже Шушљик.

Он је истакао да много породица још није пронашло посмртне остатке најмилијих.

"Након протеклог несрећног рата, мноштво је коментара како се у овом крају водила битка Хрвата и Бошњака, а мало се говори о чињеници да су обје стране, што појединачно, што заједнички, чиниле злочине над Србима. Циљ и значај овог документарног филма јесте да буде утврђен сваки појединац, именом и презименом, који је имао командну одговорност и био директни извршилац гнусних злочина над Србима и да се тражи њихово процесуирање", додао је Шушљик.

Он је нагласио да ће бити приказано ко је, како и зашто запалио српску православну цркву у селу Чипуљићи, ко је клао српску дјецу на том подручју, вадио очи, ко је силовао и убијао српске жене.

"Апелујем и на грађане који имају било какав материјал, видео-снимак, документ или зна истину о страдању Срба овог краја да ме контактирају и доставе материјал који би уврстили у филм. Сви злочини над Србима на овом подручју су прећутани, нема осуђених и филм је значајан да би се схватила прошлост која ће бити пресудна за будућност и што је најважније истина је од значаја за изградњу повјерења међу народима и допринос миру на овим просторима", рекао је Шушљик.

Он је напоменуо да не жели оспорити било чију жртву и страдање, него аргументовано, чињеницама, истаћи да се на подручју наведених општина догодио стравичан злочин и да злочинци треба да заврше тамо гдје им је мјесто - у затвору.

"Филмом желимо да допринесемо култури сјећања и памћења, те да покажемо и будућим генерацијама шта се заиста дешавало на овим просторима. Не смијемо бацити у заборав дешавања и злочине над Србима у протеклом рату и зато је важно да остану забиљежени као значајна историјска чињеница", наводи Шушљик.

Према његовим ријечима, дио филма ће се односити и на хумано поступање српске војске у ратним дејствима.

"Имамо снимке како Хрватице и Хрвати љубе српско оружје и буквално љубе стопе српских војника који су дозволили да се извуку, а да не буду убијени нити повријеђени, док је за само неколико дана хрватска војска убила српску дјецу, жене и немоћне старце. Срби су били изложени масовним убиствима, а неки су и и по три пута спаљивани", каже Шушљик.

Он је напоменуо да тренутно прикупља грађу за снимање филма.

"Постигао сам договор са руководством Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и морам се захвалити на подршци коју пружа директор овог центра Милорад Којић, који улаже огроман напор на истицању значаја националне и историјске свијести Срба", рекао је Шушљик.

Он наводи да би у наредним данима требало да обави разговор са Удружењем жена жртава рата, са руководством Републичке организације породица погинулих бораца, Борачком организацијом, Ветеранима и осталим организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата, али и са Радио-телевизијом Републике Српске, како би имао што квалитетнију грађу и материјал.

Шушљик је подсјетио да су Срби осуђени и за злочине које нису починили, нити су имали одговорност, док се злочини над Србима прећуткују, а велики број српских породица не може пронаћи и сахранити остатке својих најмилијих.

"Ми, Срби, морамо говорити да је у оваквим околностима БиХ неодржива заједница, а оно што је најважније јесте да чувамо, бранимо и јачамо капацитете Републике Српске која треба да буде самостална света српска земља", категоричан је Шушљик.

Он је оцијенио да Влада Републике Српске, али и локалне заједница улажу напор како би помогли породице погинулих бораца.

"Међутим, потребно је и да млади људи креативним идејама, приједлозима и енергијом, допринесу развоју квалитета живота у Републици Српској. Република Српска је света земља, јер је њена свака стопа натопљена крвљу српских јунака и хероја који су дали животе и за одбрану вјековних огњишта и очување Републике Српске. Зато се сви морамо јединствено борити како би осветили њихову улогу и жртву која ће остати вјечно упамћена и уважена", мишљења је Шушљик.

Република Српска се у рату бранила оружјем и храброшћу, наводи он, а данас се брани оловком и мудрошћу.

"Писањем истине о узроцима и карактеру посљедњег рата и чињеницама да су Срби били жртве, јер су над њима почињени велики и најстрашнији злочини, морамо тражити процесуирање злочинаца, без обзира што су бошњачка и хрватска политика учиниле све да управо Срби буду највише осуђивани, па и за дјела која немају основе, а да се њихови злочини над Србима прећуте и дне одговарају", закључио је Шушљик.