ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 15/07/2019

ПРАВОСУЂЕ БиХ ЋУТИ ВЕЋ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ

 

Однос правосуђа БиХ према покушају атентата на Вучића у Сребреници је исти као и према српским жртвама у Подрињу у посљедњем рату за које нико није одговарао

 

Пише: Миро ПЕЈИЋ

СРЕБРЕНИЦА, 15. ЈУЛА /СРНА/ - Навршиле су се четири године од напада и покушаја атентата у Поточарима на тадашњег премијера, садашњег предсједника Србије Александра Вучића за који још нико није одговарао.

Као и многи случајеви у БиХ, и предмет "Вучић" завршио је нерасвијетљен у некој "фиоци" код истражних и правосудних органа БиХ.

У заједничким институцијама, али и безбједносним и правосудним органима БиХ више нико не помиње то питање, а камо ли да се саопшти јавности ко је и по чијем налогу покушао да изврши атентат на премијера сусједне земље, који је дошао на комеморацију у Поточаре са искреном намјером да ода почаст невино страдалим жртвама.

Јавност није упозната са резултатима истраге нити је за четири године покренут судски поступак и тако остаје као да се ништа није десило. Однос правосуђа БиХ према томе случају је исти као и према српским жртвама у Подрињу у посљедњем рату за које нико није одговарао.

За правосуђе БиХ изгледа као да је легитимно нападати и убијати Србе јер се за то не одговара и не кажњава.

Још нико није оптужен, нико није процесуиран, нико од оних који су били задужени за безбједност скупа и личности 11. јула 2015. године у Поточарима није смијењен нити поднио оставку.

Иницијатива за смјену директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића била је покренута, али експресно је одбачена.

А, Вилић је 1. јула те године посјетио Сребреницу и разговарао са тадашњим начелником општине и предсједником Организационог одбора за одржавање комеморације 11. јула у Поточарима Ћамилом Дураковићем о организовању и безбједносним процјенама везаним за тај скуп.

Дураковић је након тог састанка изјавио новинарима да га је, као предсједника Oрганизационог одбора, Вилић обавијестио да се стање безбједности стално прати и да је добро, да нема ништа што би могло изазвати пометњу и да га то чини срећним и задовољним.

Вилић, поштујући правила службе, тада није дао изјаву новинарима, али је потврдио да је Дураковић рекао све што је важно и да се слаже са његовом изјавом.

Вилић је и даље на мјесту директора Дирекције за координацију полицијских тијела од које се очекивало да прикупи доказе и идентификује нападаче на Вучића.

Међутим, намеће се још једно питање у вези са припремом и организовањем комеморације у Поточарима те 2015. године. Наиме, пред одржавање комеморације те године изнад гробних мјеста у горњем дијелу Меморијалног центра изграђена је бетонска трибина и многи су се чудили, а чланови неких бошњачких удружења су изражавали протесте питајући што ће трибине у гробљу, констатујући да то није игралиште.

Објашњење је дато да је трибина изграђена за стране државнике и дипломате из неисламског свијета, који долазе на комеморације, а не учествују у вјерском обреду у објекту "мусала".

Након полагања цвијећа на централно спомен-обиљежје, на комеморацији те 2015. године, неколико делегација из западних земља кренуло је према тој трибини, а када се према њој упутио Вучић дошло је до напада каменицама, бусењем и груменовима земље са ископаних рака, упаљачима, флашама и другим предметима уз псовке, општу галаму и повике "убиј четника".

Предмети су летјели са свих страна из окупљене масе. Све је то "сипало" на Вучића и његово обезбјеђење.

Након те године немуслиманске делегације послије полагања цвијећа напуштају Меморијални центар.

Више никад нико није упућен да са те трибине посматра вјерски обред и укоп посмртних остатака. Тако је било и прије четири дана. Трибина је била празна.

Да ли је 2015. године та трибина изграђена са искреном намјером или је у питању била смишљена подвала или нешто треће - правосуђе БиХ треба да одговори!