ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/07/2019

ПОСТОЈЕЋЕ СТАЊЕ ВОДИ У НЕИЗВЈЕСНОСТ И АНАРХИЈУ

 

САРАЈЕВО, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је данас да непоштовање изборних резултата и политичке воље коју су бирачи исказали на изборима води БиХ ка неизвјесности и анархији, те истакао да без унутрашњег дијалога и компромиса нема рјешења за проблеме ове земље.

 

Према његовим ријечима, оцјена многих је да се са формирањем власти у институцијама БиХ чека како би биле формиране власти у једном броју кантона и у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

"То није добро, то је први корак ка неизвјесности, а након тога и корак до анархије", рекао је Шпирић Срни.

Позивајући на унутрашњи дијалог и договор, Шпирић је нагласио да су најгора рјешења по БиХ била када су "унесена" са стране.

Шпирић, који је и потпредсједник СНСД-а, истиче да ова странка као изборни побједник у Републици Српској на прошлогодишњим општим изборима жели да се понаша прагматично и да поштује вољу бирачког тијела, односно грађана који су изашли на изборе и показали шта политички мисле.

Наводећи да не зна шта се чека са формирањем власти на нивоу БиХ, Шпирић је подсјетио да више од 50 одсто министара у актуелном сазиву Савјета министара истовремено има мандат и у парламенту БиХ.

Он је упозорио да Савјет министара у техничком мандату већ дуже не засједа, што ситуацију додатно компликује, а да је у оваквим околностима неизвјесно одржавање њихових сједница у наредном периоду.

"Овдје се поставља питање да ли је актуелни Савјет министара ушао у кршење закона БиХ", нагласио је Шпирић, питајући какве посљедице може да произведе финансирање институција БиХ од краја јуна, када је истекла одлука о њиховом привременом финансирању, а нова није усвојена.

Замјеник предсједавајућег Дома народа оцијенио је да снажни политички утицаји споља обесмишљавају изборни процес у БиХ.

"Да је другачије, у БиХ би била конституисана власт и на нивоу кантона, и Федерације и БиХ", увјерен је Шпирић, који упозорава да су вањски политички утицаји толико снажни да својим суфлирањем у БиХ успоравају њен европски пут.

Он је оцијенио да су након спроведених избора за Европски парламент у оквиру те институције све снажније снаге које заговарају реформе ЕУ, па онда процес проширења, констатујући да би то значило да би се са земљама Балкана одржавао партнерски однос.

"Оно што ми морамо поставити као питање унутар БиХ јесте да ли је БиХ оваква каква јесте у стању бити партнер ЕУ ако нема одговор ни на један актуелни изазов који се тиче грађана БиХ", напоменуо је Шпирић.

Он је као један од изазова на које БиХ нема одговор навео мигрантску кризу.

"Проблеми мигрантске кризе на коју ова земља није у стању или не жели да одговори натјерали су локалне структуре власти Унско-санског кантона да немају потребу да се обраћају БиХ, они се већ обраћају Бриселу и међународној заједници, што говори да је ова власт дефинитивно изгубила компетенције за оно за шта је уставом надлежна", нагласио је Шпирић.

Он је упозорио да снажан мигрантски талас прати велики талас исељавања из БиХ и изразио увјерење да ће одлазак држављана БиХ пратити нова насељавања која ће промијенити структуру становништва.

"Али власт мора да одговори на те изазове", поручио је Шпирић.

Говорећи о економској ситуацији у БиХ, Шпирић је оцијенио да је економска стагнација у 2019. све извјеснија, чиме се нико не бави.

Он је поновио да у БиХ од предизборне кампање до данас расте администрација, иако је међународним финансијским институцијама обећано да тога неће бити.

Шпирић је навео да неријешени односи Хрвата и Бошњака у вези са "Електропреносом БиХ" наносе несагледиву економску штету, не само Федерацији, него и Републици Српској, а подсјетио је и на проблеме у вези са расподјелом прихода Управе за индиректно опорезивање БиХ.

"Шта Република Српска има од овакве БиХ од које трпи само штету?", упитао је Шпирић.

Када је ријеч о одлуци Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ о расписивању конкурса за директора Агенције за истраге и заштиту у околностима у којима није формиран нови Савјет министара, Шпирић је рекао да нема процјену колико ће трајати технички мандат овог Савјета министара.

"Институције морају да функционишу и сасвим је логично да се иницијативе покрећу, а процес би требало да заврши власт која буде формирана", рекао је Шпирић.