ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/07/2019

УСКОРО ЗАБРАНА ПРИЈЕМА РAДНИКА У ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА И УСTАНОВЕ

 

БАЊАЛУКА, 16. ЈУЛА /СРНА/ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је данас да ће ускоро бити забрањен пријем нових радника у јавна предузећа и установе.

 

"Tо ће моћи да се уради само уз сагласност Владе. Дакле, крајње одговорно се понашамо. Ниједно моје министарство није добило сагласност за нову систематизацију која би предвиђала једног радника више у односу на постојећу", каже Вишковић.

Он је навео да су министарствима дати налози да постојеће систематизације знатно смање.

Вишковић је новинарима у холу Народне скупштине рекао да би до краја године требало да буде урађен регистар запослених у јавним институцијама, те да се зна колико има људи, гдје су и шта раде.

Он је, коментаришући прекомјерно запошљавање у институцијама БиХ у посљедње вријеме, рекао да тамо сада ради више него у савезној администрацији бивше Југославије, те да Савјет министара у техничком мандату гомила људе у тој администрацији.

"Tо је политичко запошљавање. То је питање за људе који су опозиција у Српској, а у власти су на нивоу БиХ", додао је Вишковић.

Када је ријеч о санирању проблема отровног пиралена у Пословној зони фирме "Инцел" у Бањалуци, Вишковић је навео да ће Влада преузети све обавезе, радње и мјере да се обави асанација загађеног терена.

"Tо није загадило значајно земљиште ван тог простора и најважније је да није дошло до воде и нанијело још већу штету", рекао је Вишковић.