ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво17/07/2019

ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА СМРTИ ЂЕНЕРАЛА ДРАЖЕ

 

БИЛЕЋА, 17. ЈУЛА /СРНА/ - У Равногорском парку у Билећи данас су обиљежене 73 године од смрти команданта Југословенске војске у отаџбини ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића.

 

Тим поводом постројили су се поштоваоци Равногорског покрета и служен је помен код споменика ђенералу Михаиловићу.

Славко Алексић, предсједник Организационог одбора за обиљежавање 73 године од страдања ђенерала Михаиловића, рекао је да новооткривени споменик није споменик подјела и мржње, већ уједињења свих Срба.

"Ми, четници, пружамо руку овим другима ако хоће да је прихвате, али прво морају искрено да се покају", рекао је Алексић.

Он је додао да се обиљежавање мученичке смрти ђенерала Михаиловића одржава сваке године од завршетка одбрамбено-отаџбинског рата.

У оквиру обиљежавања 73 године од смрти ђенерала Југословенске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића синоћ је у Билећи одржана јавна трибина под називом "Улога ђенерала и ЈВуО у Другом свјетском рату".

У Билећи је 1. јуна откривен и освештан споменик ђенералу Михаиловићу, дјело вајара Миливоја Бокића.

Драгољуб Дража Михаиловић, Чича Дража, био је армијски генерал и начелник Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини, као и министар војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у првој и другој влади Слободана Јовановића, у међувлади Милоша Трифуновића и у влади Божидара Пурића у току Другог свјетског рата.

Након Другог свјетског рата комунистичке власти су га ухапсиле и осудиле на смрт за колаборацију и ратне злочине, послије чега је убијен на тајном мјесту.

Виши суд у Београду је 2015. усвојио захтјев за његову рехабилитацију, те прогласио ништавном пресуду која је донесена 69 година раније.

Михаиловић је за своје заслуге награђен бројним одликовањима, од којих му је посљедње постхумно додијелио амерички предсједник Хари Труман марта 1948. године.