ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика17/07/2019

МАРКОВИЋ: НИЈЕ БИЛО ЗАКОНСКОГ ОСНОВА ЗА ДРЖАВНЕ ПОЧАСТИ БУЛАТОВИЋУ

 

ПОДГОРИЦА, 17. ЈУЛА /СРНА/ - Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је данас да није било забране нити стопирања одавања државних почасти првом директно изабраном предсједнику Црне Горе Момиру Булатовићу.

 

"Закон о Предсједнику прописује права бивших предсједника Црне Горе који су ту функцију обављали након обнове државне независности Црне Горе, то јест након 2006. године", рекао је Марковић у Скупштини Црне Горе, одговарајући на питање посланика Андрије Мандића /ДФ/ ко је из државних власти забранио да Булатовић буде сахрањен са највећим државним и војним почастима.

Марковић је рекао да су другим важећим прописима извршне власти, сахране са државним почастима предвиђене за актуелне носиоце функција, а изузетака може бити уколико у одговарајућој процедури буде донесена посебна одлука.

"Није постојао законски основ за одавање почасти, нити иницијатива за доношење посебне одлуке у том правцу. Према томе, није се могло забранити или стопирати оно чега нема", рекао је премијер Црне Горе.

Марковић је рекао да је Момир Булатовић, као први непосредно изабрани предсједник Црне Горе, оставио професионални и политички траг у једном периоду новије историје и да му то мјесто свакако припада, те да је држава упутила делегацију - предсједника Скупштине, потпредсједника Владе и министра спољних послова - која је изјавила саучешће породици.

Предсједник Владе Црне Горе је рекао да је ДФ могао покренути одговарајућу процедуру сахране покојног Момира Булатовића уз државне почасти, умјесто да политизује ту тему.