ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана18/07/2019

СЈЕДНИЦА НАСТАВЉЕНА НАКОН ПАУЗЕ

 

БАЊАЛУКА, 18. ЈУЛА /СРНА/ - Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о виталном ентитетском интересу Српске настављена је након паузе.

 

На дневном реду сједнице је приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ, према којој је по виталне интересе Српске веома штетан закључак о прихватању званичног става БиХ о наставку изградње моста Комарна-Пељешац, донесен без консензуса на сједници Предсједништва.

Посланици би, након што се ова тачка дневног размотри, требало да се изјасне о потврђивању ове изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, посебно имајући у виду да је послије неколико година са Хрватском уговорена изградња моста на Сави у Градишци.

На посебној сједници разматра се питање заштите националног интереса српског народа које је, у складу са роковима прописаним Уставом, покренуо предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, након што су друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић прегласавањем донијели закључак да се Хрватска позове да заустави градњу Пељешког моста док се не ријеше сва отворена питања приступа БиХ отвореном мору.

У Уставу БиХ се наводи да члан Предсједништва који се не слаже са одлуком Предсједништва може ту одлуку прогласити деструктивном по витални интерес ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана по њеном усвајању. Tаква одлука ће бити одмах упућена Народној скупштини Републике Српске, уколико је ту изјаву дао члан са те територије и уколико такав проглас буде потврђен двотрећинском већином гласова у року од 10 дана по упућивању, оспоравана одлука Предсједништва неће имати учинка. /наставиће се/бој/рр/мђ