ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/07/2019

ЂОКИЋ: АВИК ЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА БРОЈНЕ ПРОЈЕКТЕ У СРПСКОЈ

 

БАЊАЛУКА, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је Кинеска национална аеро-технолошка корпорација за међународни инжењеринг /АВИК/ заинтересована да са Владом Републике Српске партнерски реализује бројне велике пројекте у областима енергетике, саобраћаја, туризма, индустрије и другим.

 

Ђокић је рекао да је у том смјеру са представницима ове компаније потписан оквирни споразум о сарадњи.

"Једна су од водећих компанија у Кини, имају око 500 милијарди долара промета годишње и запошљавају око пола милиона радника. У сектору енергетике су у више држава свијета реализовали бројне пројекте, а сада то намјеравају у Српској у партнерству са нама", рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима АВИК-а којем су присуствовали премијер Српске Радован Вишковић и руководство "Електропривреде Републике Српске".

Ђокић је рекао да је АВИК још раније изразио интерес за заједничку реализацију пројекта градње хидроелектрана "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци", те да је на састанку разговарано и о заједничкој реализацији изградње три хидроелектране на притокама Дрине - Бистрици и Јањини, укупне снаге око 42 мегавата.

"Посјетивши локације на којима су планирани ови енергетски објекти, из АВИК-а су навели су да би врло брзо могли приступити реализацији свих ових пројеката. Уз добру динамику, постоји могућност да се ти енергетски пројекти изграде у неколико наредних година", рекао је Ђокић.

Он је додао да су на подручју Требиња представници АВИК-а посјетили Зупце, те обећали да ће на плану авио-саобраћаја анализирати ову локацију, гдје је планирана градња аеродрома.

Ђокић је подсјетио да АВИК гради и аеродроме, те да производе војне и цивилне авионе.

"Свака држава би жељела да има овакву компанију за партнера и драго ми је што су изразили спремност да с нама наставе сарадњу", рекао је Ђокић.

Предсједник Управе кинеске компаније АВИК Суо Шухе оцијенио је успјешним састанак са представницима Владе и "Електропривреде", рекавши да је разговарано о пројектима хидроенергетике, инфраструктуре, авио-саобраћаја и инвестицијама.

"Састанак је био изузетно успјешан и надамо се почетку успјешне сарадње. Надамо се и да ће од сада више кинеских предузетника долазити у ову земљу. Дошли смо овдје да радимо пројекте изградње и инвестирамо", рекао је Суо.