ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/07/2019

ОТВОРЕН ПРВИ КОВОРКИНГ ПРОСТОР "ПРИЈЕДОР ХАБ"

 

ПРИЈЕДОР, 19. ЈУЛА /СРНА/ - Први коворкинг /coworking/ простор "Приједор хаб" /hub/ за ствараоце у области креативне индустрије и информационе технологије, у чије уређивање и опремање је уложено око 75.000 КМ донаторских средстава, отворен је данас у Приједору у згради овдашњег Пословног центра.

 

Помоћник министра за мала и средња предузећа у Министарству привреде и предузетништва Зоран Савић рекао је да је Министарство индустрије, енергетике и рударства Републике Српске било партнер Агенцији за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД" у пројектима који су резултирали отварањем коворкинг центра.

"Ово је нешто ново у Републици Српској. То је повезивање предузећа са научном заједницом и са људима који имају иновативна размишљања, који могу помоћи да се створе нови ланци вриједности и који могу унаприједити привреду и повећати конкурентност Приједора и Српске", рекао је Савић на отварању "Приједор хаба".

Он је навео да ће Министарство индустрије, енергетике и рударства Српске наставити сарадњу са Агенцијом "ПРЕДА-ПД" на сличним пројектима.

Координатор "Приједор хаба" Зоран Димитријевић рекао је да је ријеч о иновативној платформи која ће повезати доносиоце одлука са корисницима коворкинг простора гдје су добродошли програмери, дизајнери, копирајтери, фриленсери, односно сви који се баве инаформационим технологијама и креативном индустријом.

"Јавни конкурс ће бити стално отворен. Очекујемо пун капацитет од септембра. Засад можемо примити десет корисника. Сваки може у овој прединкубационој фази остати до годину дана", навео је Димитријевић.

Вршилац дужности директора Агенције "ПРЕДА-ПД" Александар Дрљача изразио је задовољство одзивом бројних званица из најразличитијих сфера на данашњу свечаност, али и незадовољство одсуством представника образовних институција.

"Поражавајуће је да су од свих основних и средњих школа из Приједора овдје данас само директори Основне школе `Козарац` и Средње медицинске школе, а ово је намијењено прије свих основцима, средњошколцима и студентима. Жао ми је што је то тако, али молим све да глас о овом простору пренесу до што више потенцијалних корисника", рекао је Дрљача.

Горан Родић из Агенције "ПРЕДА-ПД" рекао је да у сектору креативне индустрије у земљама ЕУ ради 12 милиона људи, да је то сектор са највећим растом у посљедњих 10 година, те да је мање познато да 99 одсто свих производа на тржишту садржи услуге овог сектора.

Говорећи о вези нових технологија и доминантно традиционалног сектора привређивања на локалном нивоу, Родић је појаснио да и у том сектору расте потреба за радницима из креативне индустрије, а да је постоји у фриленс сектору који остварује приходе и о којем Агенција "ПРЕДА-ПД" намјерава сачинити базу података.

"Расте интерес младих људи за ово јер ово је њима и атрактивно, а и доноси приходе. Познат је феномен дигиталних номада. То су људи које раде по цијелом свијету и ми се отварањем овог простора стављамо се на мапу мјеста на којим може радити било ко са било којег дијела планете", додао је Родић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић подсјетио је да је зграда приједорског Пословног центра, у којем је отворен "Приједор хаб", била старо и оронуло здање, а да је захваљујући Агенцији "ПРЕДА-ПД" ово мјесто данас корак ка савременим европским центрима каквима овај град тежи.

"Данас се сврставамо и повезујемо са заједницама на овим просторима, у Европи и свијету које исказују вољу да подстакну нове креативне моделе у привређивању и индустријама. Наша највећа жеља је да се овдје окупљају млади и креативни људи који су носиоци знања у домену дигитализације и информационих технологија и који ће моћи помагати многим субјектима који послују на овом простору и шире, а потом и повезати се и на међународном плану", рекао је Ђаковић, отварајући нови простор.

Коворкинг простор има десет рачунара, три-де принтер, професионалну аудио и видео опрему, интернет приступ, салу за састанке и тренинге и пратећу инфраструктуру.

Осим бесплатног простора, корисницима су омогућени услови за унапређење професионалних вјештина гдје ће Агенција "ПРЕДА-ПД" имати савјетодавну и менторску улогу.