ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет21/07/2019

АЛИЈАНСА ТРАЖИ ОД ТЕХЕРАНА ОД ПУСТИ БРИТАНСКИ ТАНКЕР

 

БРИСЕЛ, 21. ЈУЛА /СРНА/ - НАТО је осудио пљенидбу бродова у Ормуском мореузу, истичући да такви инциденти представљају изазов међународној слободи пловидбе.

 

НАТО је изразио подршку дипломатском ангажовању између Лондона и Техерана.

"Осуђујемо пљенидбу два комерцијална брода у Ормуском мореузу. Апелујемо на Иран да одмах ослободи бродове и посаду", наводи се у саопштењу НАТО-а.

НАТО се заложио за дипломатско рјешење ситуације.

"Британија је била веома јасна када је рекла да је њен приоритет ријешити ситуацију дијалогом и дипломатијом. НАТО подржава све дипломатске напоре с циљем рјешавања ситуације. Сви савезници су забринути због дестабилизирајућих активности Ирана", наводи се у саопштењу.

Иранске власти заплијениле су два брода 19. јула, од којих је један регистрован у Либерији, а други је танкер који је пловио под британском заставом.

Либеријски брод је пуштен након краћег времена, али је брод који је пловио под британском заставом "Стена Имперо" заплијењен и пребачен у иранску луку.

Брод је заплијењен након што се сударио са иранским рибарским бродом.

Ирански званичници оптужили су посаду британског танкера да је искључио уређаје за позиционирање чиме је прекршио прописе пловидбе у Ормуском мореузу, подсјећа "Спутњик".