ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура22/07/2019

ОТВОРЕН "ТРГ ОД КЊИГЕ"

 

ХЕРЦЕГ НОВИ, 22. ЈУЛА /СРНА/ - У херцегновском Старом граду отворено је осмодневно сусретање са писцима, преводиоцима, издавачима, драмским умјетницима, музичарима и књигама, под називом "Трг од књиге".

 

"Трг од књиге" синоћ је отворио један од најзначајнијих савремених руских писаца Роман Сенчин, чија су дјела преведена на више страних језика, а добитник је најважнијег руског признања за књижевност "Велика књига".

"Изложбе, салони и сајмови књига су један од најзначајнијих инструмената за размјену културе међу државама", поручио је Сенчин.

Сенчин је коментарисао и да се више деценија говори о томе како књига умире и како ће књижевност потиснути прво филм, затим ТВ и радио, а сада интернет, компјутерске игре и симулаторе.

"Да, папирна књига, на нашу жалост, постепено губи своје позиције. Тиражи падају, многе књиге се продају врло споро. С друге стране, барем у Русији, расте интересовање за електронске књиге. На сајтове `дебелих књижевних часописа` свакодневно улази хиљаде људи", рекао је он.

Сенчин је објаснио како данас озбиљне књиге читају хиљаде, а не милиони људи, као прије двије деценије, али, према његовим ријечима, писац, као по правилу, своја дјела не пише за милионе.

"Постоје књиге које кваре укус, умјетнички слух, које заглупљују. Ми, књижевници, можемо се борити против таквих књига на само један начин и то настојањем да пишемо паметније, вјеродостојније, а што је најважније, поштене књиге. У књижевности је неопходно поштење. И оно важи, не само за реализам него и за фантастику, кримиће, догодовштине, авангарду. Права књижевност не лаже", истакао је Сенчин.

У програму отварања "Трга од књиге" бројној публици се представио глумац Небојша Миловановић, добитник Златне колајне за најбољу представу на Међународном фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну и Награде за иновативност и сценску игру.

За вечерас је на "Тргу од књиге" најављено представљање романа госта из Русије Романа Сенчина "Подручје за потапање", у издању београдског Архипелага и у преводу Радмиле Мечанин.

Организатори "Трга од књиге" су Градска библиотека и читаоница и Секретаријат за културу и образовање општине Херцег Нови.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: