ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/07/2019

ФИЛМ БРАТУНЧАНКЕ МАЈЕ НОВАКОВИЋ НА САРАЈЕВСКОМ ФЕСТИВАЛУ

 

БРАТУНАЦ, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Документарни филм "А сад се спрема мрак", чији је аутор Маја Новаковић из Братунца, уврштен је у такмичарски програм документарних филмова 25. Сарајево филм фестивала.

 

Филм Новаковићеве одабран је међу 16 за избор за награду на овом фестивалу у конкуренцији документараца и доживјеће регионалну промоцију.

Овај документарни филм приказује двије баке које живе изоловане у брдима изнад Братунца у источном дијелу Републике Српске, а природа је ентитет с којим оне разговарају, ослушкују га и поштују.

Филм истиче нематеријалну културну баштину кроз приказ бајалица и ритуала против града и других временских непогода и приказује једноставност живота двије старице и њихов мукотрпни рад.

Радња филма је свакодневица и сцене живота на селу која приказује брижност и блискост бака у њиховим међусобним односима, али и однос према природи.

Овај филм је у априлу приказан у такмичарској конкуренцији средњометражних и краткометражних филмова у Ниону у Швајцарској гдје је имао европску премијеру.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: