ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура23/07/2019

ЗАТВОРЕН 17. "АРТ СИМПОЗИЈУМ ЈАХОРИНА"

 

ПАЛЕ, 23. ЈУЛА /СРНА/ - На Економском факултету на Палама вечерас је затворена 17. Међународна ликовна колонија "Арт симпозијум Јахорина" на којој је представљено 50 умјетничких дјела насталих током осмодневног рада.

 

Оснивач и умјетнички руководилац "АРТ симпозијума Јахорина" Лазо Савић рекао је да је веома задовољан овим сазивом ликовне колоније, која је, према количини и квалитету ликовних дјела, једна од најбољих до сада.

"Овогодишња тема је `Фигура у савременој умјетности - велики формат`, а од 15. јула, када је манифестација отворена, па до данас настало је око 50 умјетничких дјела. Имамо четири скулптуре, које ће красити Пале и налазиће се на јавној површини. Три су изложене, четврта је у току, а представља скулптуру Старине Новака и биће завршена за десетак дана", изјавио је Савић новинарима.

Он је рекао да су кориштене технике уље и акрилик на платну.

Савић је нагласио да ће идуће године славити пунољетство Сазива, за које су учешће већ потврдили сликари са Филипина, из Шпаније, Русије и Индије.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је "Арт симпозијум" оправдао очекивања, јер је 18 сликара и вајара из Сјеверне Македоније, Русије, Бугарске, Јапана, Србије и БиХ за десетак дана рада оставило 50 дјела.

Он је похвалио организатора Савића јер је окупио еминентне сликаре, који су иза себе оставили ликовне вриједности.

Југовић је рекао да ће општина дати пуну подршку за одржавање и сљедећег симпозијума.

Ликовни критичар Александар Саша Грандић из Бањалуке рекао је да је на Симпозијуму учествовао шести пут и да је овогодишњи био веома занимљив, јер је у госте дошла млада група аутора из Русије.

"Дјела су била разноврсна и крећу се од класичне фигурације са историјском тематиком преко стилизоване форме женске фигуре до развијене апстракције. Можемо да кажемо да је Симпозијум профилисан и да се и даље профилише као једна од најзначајнијих интеркултуралних ликовних манифестација не само у Републици Српској и БиХ, него и шире", наводи Грандић.

Дизајнер графике и сликар Олгица Стефановић из Новог Сада рекла је да први пут учествује на "Арт симпозијуму Јахорина", те да је насликала нешто из свог новог циклуса који се зове "Чувари расковника", а односи се на иницијале старих рукописних књига, митолошке животиње и илуминације.

Циљ Међународне ликовне колоније је афирмација ликовне умјетности, развој еколошке свијести, те подстицај туризма у Републици Српској, БиХ и региону.

"Арт симпозијум Јахорина" основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра "Јахорина" и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево Предрага Ласице.

Међународна ликовна колонија угостила је бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Кореје и Кине чија су дјела представљена на око 80 изложби у Српској, БиХ и иностранству.