ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/07/2019

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ГРАФИКА ЦРНОГОРСКЕ УМЈЕТНИЦЕ ЈЕЛЕНЕ ЈОВАНЧОВ

 

ПРИЈЕДОР, 24. ЈУЛА /СРНА/ - У Музеју Козаре у Приједору вечерас је отворена изложба графика под називом "Илузивна стварност" ауторке Јелене Јованчов.

 

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић изјавио је да је ријеч о ликовној умјетници снажно израженог истраживачог стваралачког духа.

"Умјетница долази из Црне Горе и привукла је пажњу још од студентских дана на Академији умјетности на Цетињу, када добија и прве значајне награде, а подаци из њене богате радне биографије да је имала 22 амосталне изложбе и учествовала на више 250 селектованих националних и међународних изложби говоре да је ријеч о аутору снажне стваралачке енергије", рекао је Радоњић.

Он је додао да изложба која се налази пред приједорском публиком на основу конкурса за ову излагачку сезону, показује да је центар интересовања Јелене Јованчов веза између стварности и илузије.

Ауторка је истакла да је ријеч о избору 22 графике које су рађене комбинованим техникама дубоке и високе штампе од бакрописа, аква тинте, линореза, а да су теме рефлексије и одрази у води.

"Већина ових графика има своје утемељење у фотографијама које су биле полазиште и идеја за мој даљи графички израз", рекла је Јованчова.

Изложбу је отворио замјеник градоначелника Приједора Александар Миљуш који је изразио задовољство што је гостовање ове ликовне умјетнице допринијело програму овогодишњем Приједоског љета културе.

Изложба ће бити отворена до 12. августа.