ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 02/08/2019

СОФРЕНОВИЋИ - ПОРОДИЦА И ФИРМА

 

У породици Софреновића свака крава има своје име које су давали њихова дјеца и унучад. Краве носе имена познатих естрадних пјевачица као што су Стоја, Цеца, Индира, Северина

 

Приредила: Светлана ПАВЛОВИЋ

ШАМАЦ, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Породица шездесетседмогодишњег Недељка Софреновића из Обудовца живи од пољопривреде, односно од продаје млијека њиховог стада говеда.

Оно што је занимљиво у породици Софреновића јесте да свака крава има своје име које су давали њихова дјеца и унучад. Краве носе имена познатих естрадних пјевачица као што су Стоја, Цеца, Индира, Северина.

Недељко се плаши да се неко не наљути због имена, али истиче да су она дата у доброј намјери, јер их дјеца воле и када мазе краве пјевају им.

Он се почео прво бавити повртларством, затим је хранио бикове, а сада десет година узгаја краве. Пет година држи до 100 грла говеда, од тога 50 музних крава, нешто јуница, а телед остављају за приплод.

"Сељак није изабран да пуно паметује, него да ради посао који је један од тежих, али се редовно плаћа. Не знам како ће бити даље - сада је подношљиво. Мислим да ће неко од `подмлатка` наставити овај посао. Имамо механизацију, а аплицирали смо код Министарства пољопривреде за трактор", каже Недељко.

На дневном нивоу Софреновићи добију од 750 до 800 литара млијека, мада не од свих музних крава. У два дана долази мљекар и дајемо око 1.600 до 1.700 литара млијека.

"Мјесечна производња је већа од 20.000 литара млијека, а сарађују са мљекарима у Дубици, јер је то озбиљна кућа која нема проблема и редовно плаћа", наводи Недељко за Срну.

Породица Софреновић обрађује 32 хектара земље, од чега 25 хектара кукуруза и пет хектара пострног кукуруза, затим 100 дулума дјетелине, трава, пшенице. Десет хектара узео је под закуп и обезбјеђује храну за своје љубимце.

"Колико можемо - радимо сами. Радника нема. Они дођу и пробају да раде, али убрзо кажу да је то велика обавеза. Проблем је што стално мораш бити укључен у посао, жива је стока, свашта се дешава када пазиш, а поготово ако се не пази", објашањава Недељко.

Софреновићи броје 11 чланова породице - Недељко, супруга, два сина двије снаје и петоро унучади - три дјечака и двије дјевојчице.

Недељков радни дан почиње у пет ујутро и завршава се послије муже крава у шест или седам навече. Када нису код крава - раде у њиви. Имају 20 свиња, двије овце, кокоши.