ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура10/08/2019

ОТВОРЕНЕ СЛОВАЧКЕ НАЦИОНАЛНЕ СВЕЧАНОСТИ

 

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ, 10. АВГУСТА /СРНА/ - У војвођанској општини Бачки Петровац, настањеној претежно Словацима, свечано је отворена манифестација словачке националне свечаности "100 година са народом, у народу, за народ".

 

Манифестацију су синоћ у Словачком војвођанском позоришту отворили предсједник Покрајинске владе Игор Мировић и премијер Словачке Петар Пелегрини.

Словачки премијер је оцијенио да је овај јубилеј доказ очувања идентитета и виталности словачке мањине у Аутономној Покрајини Војводини и Србији.

"Диван је осећај бити овде, у Војводини, и видети наш матерњи језик на свим странама. Хвала Покрајинској влади и свим институцијама, јер подржавате очување и развој нашег идентитета", рекао је Пелегрини на отварању.

Мировић је честитао национални празник и подсјетио да се одлуком Скупштине Војводине 9. август обиљежава као датум од посебног значаја.

Он је рекао и како је установљено покрајинско признање у области људских и мањинских права "Људевит Мичатек" које ће први пут бити додијељено у децембру као почаст, не само будућем лауреату, већ и Људевиту Мичатеку - великану и борцу за права Словака и свих других народа.

Мировић је подсјетио да се у Бачком Петровцу, најважнијем центру словачке националне мањине у Војводини, слави и 100 година од оснивања словачке гимназије и штампарије.

Словацима је велики јубилеј честитао и новосадски градоначелник Милош Вучевић.

"Поносни смо на вас, јер сте очували свој идентитет, језик, културу, писмо и све оно што краси АП Војводину и Србију. Част је и привилегија бити вечерас са вама", рекао је Вучевић.

Свечаности су присуствовали и потпредсједник Покрајинске Владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш, као и амбасадор Словачке Дагмар Репчекова.