ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет13/08/2019

ДЈЕЦА ЏИХАДИСТА НЕ МОГУ НАЗАД У МАТИЧНУ ДРЖАВУ

 

ЛОНДОН, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Британска Влада донијела је одлуку да дјеци британских џихадиста из терористичке организације "Исламска држава" у Сирији неће бити дозвољен повратак, пише лист "Индипендент".

 

Лист подсјећа да је, тренутно у камповима на сјеверу Сирије најмање тридесетак британске дјеце са мајкама након што су побјегли из "калифата".

Британске власти су биле под притиском сиријске али и администрације америчког предсједника Доналда Трампа да дјеци омогуће повратак из опасних и претрпаних кампова.

Почетком године, новорођени син тинејџерке из Бетнал Грина Шамиме Бегум преминуо је у кампу.

Бивши шеф британске дипломатије Џереми Хант изјавио је након смрти дјетета Бегумове да је Влада радила са тадашњим министром за међународни развој Пени Мордонт на питању да ли се дјеца могу безбједно вратити.

Међутим, бивши министар унутрашњих послова Саџид Џавид закључио је након прегледа извјештаја да би било превише опасно слати званичнике по дјецу у Сирију, упркос чињеници да кампове редовно посјећују британски хуманитарни радници и новинари.

Одлуку о томе да британска дјеца остану у ратној зони Џавид је донио непосредно по одласку са те функције на мјесто министра финансија.

Он је изразио забринутост да би повратак дјеце у матичну државу могао да осигура њиховим родитељима правни аргумент за долазак у Велику Британију.

Велики број других европских држава је вратио дјецу џихадиста. Француска, Њемачка, Норвешка и Данска примиле су мали број дјеце, која су углавном сирочад, чији су родитељи погинули у посљедњим данима "калифата".

Аустралија је недавно вратила осморо дјеце и унучади двоје држављана који су се борили на страни џихадиста.