ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Занимљивости13/08/2019

КРАСИЋ: ФИГУРИНА БОГИЊЕ ПЛОДНОСТИ ВАЖНО ОТКРИЋЕ

 

БЕОГРАД, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Фигурина богиње плодности стара 6.500 година пронађена је на локалитету Витковачко поље код Александровца и представља важно откриће за свјетску научну јавност, рекла је проналазач-археолог Сања Црнобрња Красић.

 

Красићева, која је на истом локалитету последњег дана заштитних истраживања на терену прије изградње локалне канализације пронашла и жрвањ и остатак праисторијске пећи, навела је да је ово четврта монументална венера нађена на овом локалитету, а прва након 1969. године.

Фигурина богиње чији је горњи дио нађен у цјелини, док су глава и ноге били одвојени, потиче из периода од 3.500 до 4.500 године прије нове ере.

"Да није било намере да се спроведе канализација, ми се данас не бисмо упознали са овом предивном венером. Надам се да ћемо поново доспети у праву жижу научне јавности", рекла је Красићева за "Вечерње новости".

Она је рекла да је ријеч о времену када се догодила прва индустријска револуција, када људи престају да буду ловци, оснивају насеља, почињу да се баве пољопривредом, а за боље усјеве су се молили богињама плодности.

Красићева је навела да се сматра да је Витковачко поље, које заузима уникатно мјесто у склопу винчанске културе, праисторије Србије и свијета, било религиозни центар у то вријеме.

Академик Борислав Јовановић истакао је да би се цијела култура свакако звала "витковачка" да је којим случајем локалитет у Жупи пронађен прије Винче.

Само 50 метара од мјеста гдје је пронађена венера 1969. године, археолози су открили четири неолитске богиње, од којих су три монументалне и спадају у непроцјењиво културно благо.

Најпознатију међу њима "Лејди оф Александровац", која је симбол Александровца, кустоси су уврстили међу 12 најзначајнијих праисторијских венера на свијету.