ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика13/08/2019

ДОДИК: АКО НЕ БУДЕ ФОРМИРАНА ВЛАСТ, ОДБАЦИЋЕМО ОДЛУКЕ КОЈЕ НИСУ У СКЛАДУ СА УСТАВОМ БиХ

 

БАЊАЛУКА, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће Народна скупштина Републике Српске, уколико не буде формирана власт на нивоу БиХ, усвојити акт којим ће одбацити све одлуке које нису изричито у складу са Уставом БиХ.

 

"Tо значи да ће се Република Српска повући из Споразума о Оружаним снагама, да ће повући своју сагласност на формирање индиректних пореза, одбацити рад Суда и Тужилаштва, као и рад Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ на својој територији и довести у питање све надлежности које су пренијете на ниво БиХ", истакао је Додик.

Он је подсјетио да су Републици Српској отете 83 надлежности и пренесене на ниво БиХ.

"Све ћемо довести у питање и задужити Владу и друге стручне институције да нам доставе приједлоге аката који ће ићи да се све оно што је мимо Устава у БиХ елиминише и забрани", рекао је Додик за Танјуг, подсјетивши да Устав прецизно наводи да ентитетима припадају све дужности, функције и овлашћења која нису Уставом изричито дата БиХ.

Он је рекао да ће парламент ући у процес оспоравања свих наметнутих рјешења, али не и Дејтонског споразума, који ће Република Српска наставити да поштује.

Српски члан Предсједништва БиХ навео је да је спреман и на други сценарио - да власт буде формирана и да ће у том случају покушати неку врсту реформе.

"Ја сам спреман да поштујем овај споразум, да уђемо у Савјет министара, да радимо на европским интеграцијама, да сарађујемо са НАTО на овим питањима, чувамо мир заједно... Ако траже 50 људи за Авганистан, да кажемо да има неких који хоће да зараде пет хиљада долара мјесечно, па да иду... Али, извините, више неће моћи да долазе у школе, да причају како НАTО нема алтернтиву", истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ поновио је да Годишњи национални план реформи /АНП/, који је корак ка интеграцији БиХ у НАTО, неће бити послат у Брисел, јер се Република Српска противи уласку БиХ у тај војни савез и не жели ниво сарадње који би био већи од оног који тренутно има Србија.

"Пута у НАTО нема. Ми смо у том погледу везани за Србију. Ако Србија за стотину година уђе у НАTО и ми ћемо. Ако Србија за 300 година не уђе у НАTО, нећемо ни ми, све док ја и моја политичка опција руководимо тиме. Партнерство за мир и ИПАП, то је сасвим довољно", поручио је Додик одговарајући на тврдње да је потписивањем Споразума о принципима за формирање Савјета министара са предсједницима СДА и ХДЗ БиХ, Бакиром Изетбеговићем и Драганом Човићем, одустао од политике војне неутралности Републике Српске.

Он је поновио да у се у Принципима за формирање власти не помиње АНП и да он неће бити послат у Брисел.

"БиХ неће предати Бриселу АНП, нигдје не пише да хоће, у споразуму не пише ништа. Свако тумачи како хоће, али Вук Караџић је рекао 'читајте како пише, разумите како је написано", рекао је Додик.

Он је појаснио да у преамбули принципа јасно стоји опредјељење да се допринесе убрзаном реформском процесу, како би БиХ могла да почне преговоре о придруживању, али прије свега са ЕУ, док се нигдје не помиње НАTО.

Говорећи о члану 3 Споразума, који се тиче НАTО, Додик је поновио да се у њему ниједном ријечи не помиње акциони план, већ се наводи да ће се поштовати Устав и закон, али укључујући ставове и интересе свих нивоа власти у БиХ, што се до сад ни у једном акту није помињало.

"Tо значи да ће се поштовати и Народна скупштина Републике Српске и њена Резолуција о војној неутралности, која је веома јасна, као и да се неће прејудицирати будуће одлуке у вези са чланством у НАTО", појаснио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да друга два потписника споразума, Изетбеговић и Човић, знају да он неће дозволити да прође АНП и да им је то рекао директно у разговорима.

Упитан да прокоментарише најаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да ће сједницу Предсједништва сазвати тек када буде прихваћен АНП који би потом био упућен у сједиште НАTО у Бриселу, Додик каже да су опструкције могуће и да споразум није обавезујући за некога ко није потписник.

"Видјећемо, опструкције су могуће. Није ово споразум обавезујући за некога ко није потписник, овде су потписнице три политичке партије /СНСД, СДА и ХДЗ БиХ/ које су изборни побједници код својих народа", појаснио је Додик.

Он је рекао да није сигуран да ће, упркос споразуму, Савјет министара бити формиран у задатом року од 30 дана.

"Нисам сигуран, али ми је на неки начин и свеједно. Сматрам да је било неопходно доћи до овог споразума и показати да су они који га буду оспоравали ти који ће сносити политичку одговорност. И Хрвати су незадовољни ако до тога не дође. И Хрвати хоће формирање власти. Они су за НАTО, али не инсистирају зато што нема консензуса. НАTО је измишљена прича од Бошњака", нагласио је Додик.

На питање да прокоментарише изјаву Данијела Сервера, који је рекао да се Додик не противи толико путу ка НАTО, колико жели да удовољи својим московским финансијерима, српски члан Предсједништва је одговорио да је Сервер "један обични се..ња који добија паре од муслимана".

Додик је нагласио да са Русијом има исте односе као са САД, али да није Русија та која се мијеша у односе и дешавања у БиХ, него Запад.