ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво13/08/2019

СЕСТРЕ МАЉЕВИЋ ЗАВИЧАЈУ ПОКЛОНИЛЕ КЛАВИР

 

ФОЧА, 13. АВГУСТА /СРНА/ - Сестре Романа Јандријевић и Лара Борчић, некада Маљевић, Фочанке које живе у Канади и Француској поклониле су фочанском Градском позоришту клавир марке "Петроф".

 

Клавир је данас Градском позоришту, које дјелује у оквиру Музеја Старе Херцеговине, предала Романа Јандријевић, која је из Ванкувера дошла на одмор у Фочу.

"Идеја је била моје сестре да поклонимо граду, а не појединцу, или да не продамо. Закључила сам да било која вриједност коју бих добила од клавира не би могла да покрије ту емотивну вриједност. Позориште је право мјесто гдје треба да буде клавир", рекла је Јандријевићева.

Она је навела да им је клавир у октобру 1982. године у тадашњој робној кући "Фочанка" купио отац Миладин Маљевић.

"Често смо са татом обилазиле клавир у робној кући и требало нам је дуго да га убиједимо да нам га купи, а њему још дуже да га отплати. За клавир нас веже доста лијепих успомена - дочеци нових година уз пратњу гитаре, дружења у средњој школи, спремања за концерте, пошто смо обје завршиле нижу музичку школу у Фочи", прича Јандријевићева.

Она је додала да је живот њену сестру одвукао у спорт, а њу у посао који није повезан са музиком, те навела да јој је драго да клавир припадне људима који знају да свирају.

"Пошто је припао граду, некако и не осјећам да поклањам, него кад будем дошла овдје и када будем пратила представе, клавир ће бити ту. Све је некако на свом мјесту", закључила је Јандријевићева.

Директор Музеја Старе Херцеговине Сњежана Кунарац захвалила је сестрама Маљевић што су дио породичног насљеђа поклониле овој установи.

"Ми нисмо били у могућности да од својих средстава набавимо клавир који нам је потребан приликом организовања бројних догађаја. Сналазили смо се на разне начине, позајмљивали смо клавир од установа са којима сарађујемо", рекла је Кунарац.

Она је истакла да ће им набавка клавира олакшати организовање концерата класичне музике, позоришних мјузикла, али и разних градских приредби и манифестација.

Професор Музичке школе из Фоче Вељко Мастило испробао је пијанино сестара Маљевић и потврдио да је инструмент у одличном стању.